Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Europese regels te ingewikkeld, visboer de dupe. ChristenUnie wil opheldering

Politiek 632 keer gelezen

De gemeente Nissewaard laat een visboer iedere dag onterecht zijn viskraam opbouwen en afbreken. De reden hiervoor lijkt onduidelijke Europese regelgeving te zijn. De ChristenUnie vraagt de Europese Commissie om opheldering hierover.

Volgens de gemeente betekenen nieuwe Europese regels dat een visboer de wagen elke dag moet plaatsen in de ochtend en hem ook weer moeten weghalen aan het eind van de dag. De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland reageert echter dat deze regelgeving door de gemeente zelf bepaald is. De situatie in Nissewaard lijkt erop te duiden dat de Dienstenrichtlijn, die EU-lidstaten verplicht tot het vrijgeven van de dienstenmarkt, te ingewikkeld is. Dit leidt tot onwenselijke situaties zoals in Nissewaard. Dit is slecht voor het maatschappelijk welzijn en de leefbaarheid in de wijken. Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) wil daarom weten of de Dienstenrichtlijn, in de huidige vorm, wel goed functioneert. Ook wil ze weten hoe vaak de Dienstenrichtlijn tot onnodige lokale regelgeving leidt. 

Haga: “Deze richtlijn heeft onder andere als doel dat vergunningen voor marktstandplaatsen eerlijk worden verdeeld. Dat is wat anders dan het elke dag op- en afbouwen van een marktkraam. De gemeente Nissewaard heeft dit zo bepaald, Europese regels verplichten dit niet. Maar je kunt je dus wel afvragen of de Europese regels helder genoeg zijn als het tot zulke uitwassen leidt. Daarom wil ik weten hoe vaak dit soort situaties voorkomen en of de huidige richtlijn nog wel voldoet. Ik vraag me af of de huidige richtlijn eenvoudig genoeg, doeltreffend en proportioneel is.” 

De Dienstenrichtlijn, oftewel ´Bolkestein richtlijn´, is opgesteld in 2006 om binnen de EU onnodige handelsbelemmeringen weg te nemen, zodat ondernemers overal in de EU onder dezelfde rechten en plichten hun diensten kunnen aanbieden. 

Er lijkt vaker sprake van te zijn dat overheidsinstanties aan de hand van vermeende Europese regels strenger optreden dan de regels vereisen. Zo bleek recent ook al dat de NVWU te streng lijkt te handhaven op voedselvoorwaarden, waardoor de Friese Pepernoot bijna in de ban ging. Daar heeft Europarlementariër Haga ook vragen over gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws