Afbeelding
Foto: Nissewaard Lokaal

Nissewaard Lokaal stelt randvoorwaarden aan uitkleden afvalbeleid

Politiek 421 keer gelezen

Nissewaard - De afvalstoffenheffing stijgt het komende jaar met slechts €10 per huishouden. De landelijke stijging van de verbrandingsbelasting en de verminderde opbrengsten van de grondstoffen zorgen ervoor dat landelijk de heffingen omhoog gaan. Hierdoor stoeien alle gemeenten in het land met stijgende kosten, ondanks afvalscheiding. In de gemeente Etten-Leur stijgt de afvalstoffenheffing zelfs met €200 wist wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) de commissie Leefomgeving te melden. 

Hoewel de stijging in kosten beperkt is gebleven, wordt de dienstverlening wel uitgekleed. 'Het is een moeilijke situatie. Linksom of rechtsom, onze inwoners gaan hier last van krijgen', stelt fractievoorzitter Chris Hottentot. Zo wordt het aantal bezoeken aan de gemeentewerf beperkt tot acht bezoeken per jaar. Wel kunnen er vier aanvullende bezoeken bijgekocht worden voor zo'n tien euro per keer. Nissewaard Lokaal had liever gezien dat het aantal bezoeken beperkt werd tot twaalf in plaats van acht bezoeken per jaar. De hoeveelheid vuil wordt beperkt tot 1 m3 per keer. De gemeente wil hiermee voorkomen dat bewoners die misbruik maken de gemeente en andere inwoners op kosten jagen. In het extreemste geval werd de stadswerf meer dan 100 keer bezocht. Zonder maatregelen zouden de kosten oplopen tot €60 per huishouden per jaar.

Geen sloopafval en tuingrond
Sloopafval mag niet meer aangeboden te worden, tenzij deze door de sloper is gescheiden. Dus tegels gescheiden van gipswerk. Het aannemen van sloopafval is geen taak waartoe de gemeente verplicht is. Bewoners die verbouwen kunnen commercieel een bak huren die voor de deur geplaatst wordt. Ook tuingrond mag niet meer worden aangeboden. Doordat regelmatig vervuilde grond werd aangeboden werd de volledige GFT-container afgekeurd en behandeld als restafval, met alle stijgende kosten van dien.

Randvoorwaarden
Nu duidelijk wordt dat de voorkeur gaat naar het uitkleden van de dienstverlening heeft Nissewaard Lokaal wel een aantal randvoorwaarden gesteld om problemen het hoofd te bieden. De partij eist van de gemeente scherpe controle op afvaldumpingen en indien deze plaatsvinden moet het afval snel worden verwijderd. De partij accepteert het niet als vuil dagen blijft liggen, omdat BOA's het vuil moeten controleren. Daarnaast wil de partij alle containers afsluiten middels een pasjessysteem, zodat buitenstaanders geen restafval meer in de ondergrondse PMD-containers kunnen dumpen. Verder eist Nissewaard Lokaal dat er een betere voorlichting komt hoe en wat er gescheiden moet worden en waar men terecht kan voor zaken die de gemeente niet meer oppakt. Bovendien wil de partij ook dat het mobiele scheidingsstation minimaal zes dagen in de week op locatie is in de gemeente, zodat inwoners daar hun kleine spullen kwijt kunnen. 

Blijven kijken naar kosten
Tenslotte vindt de partij het belangrijk om te blijven kijken naar de kosten van afvalverwerking. De partij wil dan ook duidelijkheid over de kosten bij het aanbieden van afval bij voor- en nascheiding. Wethouder Mijnans gaf aan te kijken of controle van PMD voor het aanbieden kan gebeuren met ondersteuning van Voorne-Putten Werkt, omdat dit wellicht goedkoper is dan machinaal nascheiden.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws