Denk goed na bij het verkopen van uw huis.
Denk goed na bij het verkopen van uw huis. Foto: pixabay.com

Open brief van wethouder Mijnans

Gemeente 261 keer gelezen

Beste inwoner van Nissewaard,

In Nederland ondervindt bijna de helft van de mensen die willen verhuizen problemen bij het vinden van een geschikte woning. Het gaat dan vooral om het vinden van een betaalbare woning. Ook in Nissewaard hebben we te kampen met een krappe woningmarkt. Om ervoor te zorgen dat Nissewaard een plek voor iedereen blijft richt ik mij graag tot u, de inwoners van Nissewaard. Het woningtekort heeft namelijk ook tot gevolg dat er personen en bedrijven zijn die hiervan profiteren en dat is niet altijd in het belang van de gemeenschap.

Steeds vaker bereiken ons via ongeruste bewoners flyers en andere aanbiedingen om woningen tegen ‘gunstige’ voorwaarden te verkopen. De ervaring leert ons dat deze particuliere investeerders en bedrijven deze woningen veelal opkopen om vervolgens te verhuren. Door de behoefte aan arbeidsmigranten is dat vaak de doelgroep die in deze woningen gehuisvest wordt.

De gemeente keurt deze vorm van kamerverhuur niet af, maar kiest voor zover het in het vermogen van de gemeente ligt wel voor wijken die in balans zijn. Om die reden zijn er regels gesteld aan het aantal woningen per woongebied waar wij kamerverhuur toestaan en aan ‘goed verhuurderschap’. Door berichtgeving in de media is het beeld ontstaan dat kamerverhuur in onze gemeente niet aan regels gebonden is. Ik kan u verzekeren dat dit niet het geval is. Wij handhaven streng op meldingen van illegale kamerverhuur en wanneer dit wordt geconstateerd bestraffen wij dat met boetes. Daarnaast werken wij op dit moment aan het aanscherpen van ons beleid. Als u een melding van woonoverlast (illegale kamerverhuur of overbewoning) wilt maken, kunt u dat doen via onze website.

De woningen waar deze bedrijven zich op richten zijn over het algemeen de goedkopere woningen in Nissewaard. Het zijn juist die woningen die wij graag willen vrijspelen voor jongeren en koopstarters op de woningmarkt. Dit doen we door doorstroming te bevorderen en meer appartementen te bouwen. Wat ik van u vraag is een bewuste keuze te maken bij de verkoop van uw huis. De ene opkoper is de andere niet, maar we zien helaas te vaak dat er valse verwachtingen geschetst worden. Onze betaalbare woningvoorraad moet wat mij betreft een plek blijven waar onze jongeren ook een eerlijke kans maken om hun wooncarrière te starten.

Naast dit verschijnsel krijgen wij ook in toenemende mate meldingen over bedrijven die verkondigen u aan een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning te helpen. Ik wil u op het hart drukken dat de gemeente Nissewaard de enige instantie is die urgentieverklaringen verstrekt, op basis van regionaal vastgestelde voorwaarden. Bedrijven die claimen dat te doen, kunnen u hoogstens adviseren over het opstellen van uw aanvraag. Hoe goed uw aanvraag echter ook in elkaar zit, als u niet aan de voorwaarden voldoet zullen onze medewerkers u geen urgentie verstrekken. De gemeente heeft een inloopspreekuur waar u terecht kunt met vragen over urgentie. Meer informatie over urgentieverlening is ook te vinden op onze website.

Hoe wij als Nissewaard omgaan met onze woonopgaven is te lezen in onze onlangs vastgestelde Woonvisie 2020-2030: ‘Nissewaard, een plek voor iedereen!’. Als u daarin geïnteresseerd bent, kunt u deze lezen op onze website. Het college van Nissewaard zet zich elke dag in voor leefbare en veilige wijken en dorpen. Ik hoop dat wij daarbij op uw steun mogen rekenen.

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Mijnans
Wethouder gemeente Nissewaard

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws