Afbeelding
Foto: Bas van der Wel

Geen nieuwjaarsreceptie, maar een online nieuwjaarstoespraak

Gemeente 139 keer gelezen

Normaal gesproken zou vanavond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nissewaard plaats hebben gevonden. Helaas, daar stak corona een stokje voor dus sprak burgemeester Van Oosten de inwoners toe via Facebook, vanuit het voormalige stadhuis in het historische Geervliet.

Tijdens zijn toespraak nam de burgemeester de kijkers mee naar wat belevenissen die we het afgelopen jaar in Nissewaard met elkaar hebben meegemaakt. Hieronder de tekst van de toespraak:

Als we geen coronacrisis hadden gehad in 2020, dan was dit in Nissewaard het beeld van het jaar geworden: de metro op de walvisstaarten. Een surrealistisch incident, waarbij wonder boven wonder geen gewonden vielen.

Maar de coronacrisis was er wel. En hoe.

Deze pandemie raakte en raakt ons allemaal. Wereldwijd, maar ook hier, in ons eigen leven. Dierbaren die ons zijn ontvallen, veel zieken, de zorg die in zijn voegen kraakt, zorg die is uitgesteld, onderwijsachterstanden, psychische nood en heel veel economische schade.

Kijk maar naar deze restaurants, winkels, in Spijkenisse. Dicht.

Deze crisis is nog niet voorbij, maar dankzij de vaccins die eraan komen is er wel licht aan het einde van de tunnel.

Hoewel het coronavirus elke terugblik op 2020 onvermijdelijk domineert, gebeurden er in onze gemeente ook dingen die daar echt los van staan. Positieve dingen.

Zo is in het Spijkenisse Medisch Centrum men bezig met de realisatie van een integrale spoedpost en onlangs gaven patiënten het SMC zelfs het cijfer 9 op de website Zorgkaart van Nederland.

Ook kreeg Abbenbroek een mooie vermelding in een boek van de ANWB. Abbenbroek deed namelijk mee aan de verkiezing van het mooiste dorp van Nederland.

En zelfs de koning kwam dit jaar op bezoek.

Nog meer leuk nieuws uit de kernen. Heenvliet, ook al zo’n parel van Nissewaard, bestond vorig jaar 550 jaar. Een plaquette herinnert daar voortaan aan.

En in Geervliet, die stad is zelfs nog een flink aantal jaren ouder, is het historische stadhuis opgeknapt. U ziet, daar sta ik vandaag.

Niet historisch, maar juist hypermodern, is de oplevering van het nieuwe en super-duurzame sportcomplex van de fusie-voetbalclub GHVV. Ook in Geervliet.

Toch nog een stukje corona, maar dan positief: Zuidland haalde op Koningsdag het NOS-journaal met een bijzondere uitvoering van het Wilhelmus. Het volkslied werd gezamenlijk gezongen, iedereen in zijn eigen straat, op afstand dus. Orgelspel dat via twaalf geluidboxen in de kerktoren overal in het dorp te horen was, begeleidde de zingende Slandenaren.

Een mooi resultaat uit 2020 is ook het voorstel van het kabinet om de verkoop van messen áán minderjarigen, en het dragen van messen dóór minderjarigen, te verbieden.

Dit voorstel vloeit voort uit een opiniestuk dat ik samen met mijn collega van Ridderkerk schreef en waarmee we de landelijke media haalden. Justitieministers Grapperhaus en Dekker kwamen persoonlijk naar Nissewaard om erover te praten.

Ander goed nieuws: de coronacrisis lijkt nog niet veel invloed te hebben op de woningmarkt. In De Haven Spijkenisse – een van de meest bijzondere nieuwbouwprojecten in de regio – wordt flink doorgebouwd en gaan steeds nieuwe fases in de verkoop.

Ook komend jaar zal corona nog een rol van betekenis blijven spelen. Hoe graag we het ook willen, we kunnen dat virus niet wegdenken. Maar dat weerhoudt ons er niet van om 2021 een prachtig jaar te laten zijn in Nissewaard en mooie nieuwe avonturen met elkaar te gaan beleven.

Blijf gezond, we gaan elkaar zien, gelukkig nieuwjaar. Tot ziens!’


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws