Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Nissewaard start met omgevingsvisie voor centrumgebied Spijkenisse

Gemeente 172 keer gelezen

Spijkenisse - Hoe moet het centrumgebied van Spijkenisse er in de toekomst uit zien? Hoe zorgen we dat mensen er prettig kunnen wonen? Hoe gaan we om met de leegstand in het winkelcentrum en zorgen we voor goede bereikbaarheid? En hoe wordt het een fijne verblijfplaats en leefomgeving met ruimte voor ontmoeting en ontspanning? De omgevingsvisie voor het centrumgebied geeft voor dit soort vragen de richting en de kaders voor de toekomst aan. Als input voor de politieke keuzes die daarbij gemaakt moeten worden, betrekt de gemeente de ideeën van inwoners en partner-organisaties. 

De afgelopen jaren is er al veel gebeurd in het centrumgebied. Zo zijn de Boekenberg en Theater de Stoep gebouwd, is de Haven volop in ontwikkeling en is de winkelruimte in het centrum uitgebreid. Toch spelen er nog dringende zaken die opgepakt moeten worden. ‘De uitdagingen hebben te maken met de levendigheid van het centrum, omgaan met leegstand van winkels, voldoende passende woningen, meer groen in het centrum, ruimte voor ontmoeting en ontspanning en gezondheid. Kortom, thema’s die van belang zijn voor een aantrekkelijk centrum waar mensen graag willen zijn. Voor nu en in de toekomst’, aldus Igor Bal, verantwoordelijk wethouder voor de omgevingsvisie. 

Participatie
De gemeente vraagt de inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners op gebied van bijvoorbeeld jeugd, welzijn, veiligheid, milieu, sport of stedenbouw om hun ideeën voor het centrum te delen. Kortom, mensen met kennis en ideeën over het centrum. Want deze kennis is belangrijk om een omgevingsvisie te maken die bijdraagt aan een verrassend, veelzijdig, veerkrachtig, vitaal en verbindend centrumgebied van Spijkenisse.

Planning en momenten om mee te praten
De omgevingsvisie komt in fases tot stand. Op www.nissewaard.nl/omgevingsvisie houdt de gemeente u op de hoogte van het proces en de (tussen)resultaten. De eerste fase bestaat uit het verzamelen van ideeën en start op 3 november. Vanwege de coronamaatregelen is de gemeente op dit moment genoodzaakt vooral digitaal ideeën te verzamelen. Vanaf 3 november kan men een enquête invullen. Daarnaast kan men zich aanmelden voor een digitale bijeenkomst op 10 december. Ook worden gerichte gesprekken gevoerd met partner-organisaties.

In de periode december tot maart 2021 ontwikkelt de gemeente op basis van deze input de omgevingsvisie. Dit wordt ook gewisseld met degenen die meegedacht hebben. de planning is dat de concept-omgevingsvisie in april ter inzage wordt gelegd, waarbij men zienswijzen kan indienen. Tenslotte behandelt de gemeenteraad in de periode juni/juli 2021 de visie en de zienswijzen. De omgevingsvisie centrumgebied Spijkenisse wordt dan vastgesteld. 

Omgevingswet
Op 1 januari 2022 gaat de Omgevingswet in. Volgens deze wet moet de gemeente een omgevingsvisie maken voor het totale grondgebied van Nissewaard. Hierin staat hoe de gewenste ontwikkeling en bescherming van de leefomgeving er uit ziet voor de lange termijn. Deze omgevingsvisie komt in de plaats van bestaand beleid op gebied van groen, verkeer en vervoer of wonen. De omgevingsvisie voor het centrumgebied van Spijkenisse is het eerste deel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws