Of de charmante gastheren Cor en Frans er dit jaar ook bij zijn voor de online editie...dat blijft nog even een verrassing.
Of de charmante gastheren Cor en Frans er dit jaar ook bij zijn voor de online editie...dat blijft nog even een verrassing.

Primeur in Hellevoetsluis: Vestingcode online te volgen via livestream

Entertainment 230 keer gelezen

Hellevoetsluis - Alles is dit jaar anders...aanvankelijk zou de 10e editie van het jaarlijkse festival Vestingcode Hellevoetsluis op 6 juni plaatsvinden, maar helaas gooide het coronavirus ook voor dit evenement roet in het eten.

Door de aangescherpte maatregelen rondom COVID-19 kwamen alle kunst -en cultuuractiviteiten in Hellevoetsluis te vervallen. Er werd besloten de jubileumeditie dan maar te verschuiven naar september. De Vestingcode zou dan tegelijkertijd met Open Monumentendag plaatsvinden, maar ook dit zal geen doorgang vinden omdat koren, bandjes en muziekverenigingen niet of nauwelijks kunnen repeteren om zich voor te bereiden. Uiteindelijk zal de officiële jubileumeditie pas volgend jaar, in 2021, gaan plaatsvinden.

Iedereen online
Maar sommige deelnemers vonden dat toch echt te lang duren. Een van hen is muzikant Martin de Bree: hij opperde bij de gemeente de mogelijkheid om het evenement nu in andere vorm door te laten gaan en dat werd met gejuich ontvangen. We gaan in gesprek met de gitarist en zanger: “Je kunt natuurlijk thuis gaan zitten, niets doen en afwachten, maar je kunt ook kijken welke mogelijkheden er wel zijn. We hebben tegenwoordig allemaal ervaring om thuis online te vergaderen. Zo ontstond bij mij het idee om ook de Vestingcode online te doen." Martin heeft de eerste jaren met de band De Losbandigen meegedaan aan de Vestingcode. "Later heb ik op het festival met Grades of Colour opgetreden en nu, voor deze online editie, speel ik vanuit de huiskamer samen percussionist Bert Groenendijk."

Normaal gesproken verzorgen zo’n 300 deelnemers op verschillende locaties in de historische Vesting voor vertier en muziek voor het publiek tijdens het jaarlijkse festival. “Je bent tijdens zo'n evenement natuurlijk wel erg afhankelijk van het weer en dat hebben we nu niet", gaat Martin verder. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ zullen we maar zeggen…Nu zit het publiek thuis op de bank, in de tuin of op het strand in Hellevoetsluis of elders in het land en kan genieten van een afwisselend programma dat te zien en horen zal zijn tijdens de livestream. “Het is natuurlijk wel een beetje improviseren met camera’s van verschillende kwaliteit van de deelnemers. Ik hoop dat het publiek dat een beetje voor lief zal nemen. Maar de test is onlangs goed verlopen, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we zaterdag iets moois neer gaan zetten.”

Hellevoets talent
Alle Hellevoeters kunnen tijdens het laatste weekend van de intelligente lockdown toch genieten van een portie onvervalste Hellevoetse podiumkunst. Aanstaande zaterdag 30 mei brengen artiesten drie uur lang muziek, kunst, dans, spoken word vanuit de huiskamer, Kerk aan de Ring of vanuit Theater Twee Hondjes. Er zullen vele mooie, vrolijke en ontroerende optredens en concertjes ten gehore worden gebracht door Hellevoets talent. Omdat Martin de geestelijk vader is van Vestingcode online zal hij samen met Bert de avond openen met zijn muziek. Elke act zal zo’n 15 à 20 minuten lang optreden. Het programma wordt gepresenteerd door Mario Cramer. De techniek ligt in handen van Jan Pols; hij zorgt ervoor dat de overschakeling tussen de acts en de presentator soepel zal verlopen.

Je kunt vanaf 19 uur inloggen via https://us02web.zoom.us/j/5564926251. Wil je de zoomlink ontvangen liever per mail dan naar info@promotiehellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws