Afbeelding
Foto: Dr Snuggles

Sprekershoek ( 17 )

Column 278 keer gelezen

Verwijder Facebook?

Een enerverende week, voor mij begon het vorige week donderdag al. Kinderen die onrustig waren, aanloop van vreemden die nog even een vraagje hadden. Niet iets om je zorgen over te maken behalve dat Facebook moeilijk ging doen over de naam Dr. Snuggles. Of ik even een legitimatiebewijs wilde uppen. Nu heeft Facebook de reputatie niet zo zuinig met gegevens om te springen, dus dacht even ludiek een bewijs te maken. Een computer beoordeeld dat en slaat het op in een database. In eerste instantie startte ik GIMP, de Linux-kloon van Photoshop. Ik verwijderde de gegevens van mijn real life persoon, en zette de Dr.Snuggles gegevens in de plaats. Een half uur later was mijn account weer open. Helaas! Een week later hetzelfde gedoe, ze wilden wederom mijn echte gegevens. Dat ik die niet bekend wil maken is mijn grondrecht. Wat wil een Amerikaans bedrijf met mijn Nederlandse ID kaart? Mijn oog viel op Twitter en de hashtag ( # ) Delete Facebook. Na een rondje schrok ik nogal, het is nogal wat. Spionage is zachtjes uitgedrukt!

Rechten van filmpjes, foto's en ander auteursrechtelijk materiaal, gemaakt door U en ik, wordt aangeboden aan bedrijven, media tegen een behoorlijke betaling. Ook kinderkiekjes worden gedownd door vreemden die het verspreiden op het darknet ( TOR). Privacy? Zelfs Uw telefoonlogs zijn niet veilig. GPS is een goed ding als je de weg kwijt bent en een kaart raadpleegt op Google, maar Facebook volgt gewoon actief. Daar gaat je alibi als je bij de buurvrouw een bakkie doet of meer. Dus in alle wijsheid heb ik de raadgeving van #DeleteFacebook opgevolgd en aangekondigd dat mijn account wordt opgeheven. Alle websites die ik actief beheer heb ik ontkoppeld en overgebracht naar het nieuwe platform http://urubin.com . Daar kan ik met een gerust hart de uitingen kwijt die ik wens, zonder controle en logritmes van buitenaf. Ik ben namelijk medebeheerder van dit platform, en ook grotendeels verantwoordelijk voor de vulling met opinies over maatschappij. Met 400.000 unieke hits per dag zijn wij nu niet direct klein te noemen. Internationaal zelfs een begrip. Debunken van complottheorieën en nieuws brengen zonder wat weg te laten of erbij te zetten.

In het verleden heb ik met de plaatselijke hoofdredacteur een gesprekje gehad over een column. Dat werd toegekend en de column "borrelpraat" was geboren. Op Facebook ineens een heftige discussie met de persoon gevoerd. Hij vond dat ik een narcist was. Goed dat mag men zeggen, maar waarom zou iemand met een pseudoniem de aandacht op zich willen vestigen? Niemand weet wie er achter zit, behalve enkele ingewijden!

Censuur werd onmiddellijk toegepast en "Borrelpraat" was verdwenen. Jongeren lazen het graag, niets dan lof! Veel vragen gehad over waarom het verdwenen was. Maar wellicht kan de hoofdredactie van de geschreven editie het eens neerschrijven. Even goede vrienden hoor, maar nieuws en opinie is niet alleen een bron van vermaak, maar ook van een maatschappelijke plicht. Dus uw reactie wordt op prijs gesteld en er wordt zeker iets mee gedaan.

Dit was mijn bruggetje naar het volgende onderwerp, de HuisArtsenPost.

Overbuurman had pijn op de borst, bekend met hartklachten. Hij belde de HAP en kwam tot de conclusie dat het te ver was op de fiets. Van Hellevoet naar Spijkenisse op de fiets is wat belastend op dat moment. Maar "De Snug" heeft nog een auto en dito brandstof. Onderweg naar de HAP in S'nisse verliep voorspoedig. Geen blauwe pitten nodig gehad! Stel je voor dat de AMBU ook al niet op tijd kon komen? Niet nodig gelukkig. We kwamen na 23 minuten aan en kregen een gratis uitrij-kaartje. Dat scheelt alweer enkele euro's. In de wachtkamer een drukke stilte.

Werkelijk iedereen met een gezicht van enkele dagen onweer, een "goedeavond" was al moeilijk te bespeuren. Spanning om te snijden. Lang wachten, zuchtte iemand. Een vrouw lag op haar zij op de harde bank. Ze had vreselijke pijn. Een kind tegenover mij keek mij aan met koortsige ogen. Het leven leek er wel uit geknepen. Die zaten er niet voor hun zweetvoeten! Op de Eerste Hulp zouden hartklachten zeker voorgaan, mijn buurman echter zag meer mensen de wachtkamer binnenkomen. Gek genoeg waren deze eerder aan de beurt dan mijn beoordeelde zware gevallen. Ja mensen ben ook hulpverlener geweest. Ooit gereden voor de GG & GD Spijkenisse op de Ambulance. Vol verbazing zag ik mensen naar binnen gaan die niet onder het ABC vielen (  A = airway (luchtweg) B = breathing (ademhaling) C= circulation (circulatie).

Ineens werd het gezellig, 7 jonge dames kwamen de wachtkamer binnen. Natuurlijk ontbrak het niet aan mobiele telefoons, selfies werden gemaakt. Het slachtoffer had een lelijke val gemaakt. Dat moest nog even gedeeld worden met het thuisfront. Ik kon het niet laten mijn "Vliegen mop" even tegen de buurman te vertellen. De meiden schoten in een schaterlach en het werd een vrolijke boel. Een van de artsen kwam zelfs even kijken waarom het ineens gezellig werd. Ineens begon het op te schieten, de wachtkamer werd leger en leger en zelfs buurman werd geholpen. Een beetje nitro deed wonderen en we konden naar huis.

Ik bedankte de dames voor de gezelligheid en zou zeker nog even over ze schrijven. Beloofd is beloofd! Ik hoop dat het goed komt met die "zweepslag". Dat geldt natuurlijk voor alle wachtenden van die avond. Je ziet dat een HAP nodig is, het probleem is meestal vervoer. 3 artsen die 40 tot 50 personen per avond moeten behandelen is teveel, en zal beter gespreid kunnen worden. De politiek is er mee bezig. De huisartsen op Voorne hebben paasvakantie, wintersport en na 17.00 uur en in de weekeinden geen praktijk. Handig een huisartsenvereniging die dat afdwingt. Ik noem het een criminele organisatie. Zou het toeval zijn dat de voorzitter van die vereniging Hoogervorst heet? Familie van?

Gelukkig hebben we Heijdacker van de PvdA in de gemeenteraad gekregen. Nu maar hopen dat het op de agenda staat en de Veiligheidsregio Voorne en Putten niet langer als ondergeschoven en afgeschreven gebied gaat beschouwen! Meerdere HuisArtsenPosten op het eiland en een goede spoedeisende hulp.

Dat het net als Jezus weer opstaat uit de dood en we dat mogen vieren als Pasen 3.0!

Toch nog even dit, dat met die vuilcontainers is een echt probleem, dit speelt in zeer veel gemeenten. Echter de opsporing en beboeting zal nog even door mensenhanden gebeuren. De gezichtsherkenning en automatische bekeuring komt eraan, maar nu nog niet! Het is dus een 1 april grap geweest. Meer dan 450 keer bekeken, gedeeld op sociale media en bediscussieerd mag ik het zeker geslaagd noemen. Nu maar hopen dat burgers, de schuldigen ,die vervuiling veroorzaken waarschuwen dit niet langer te doen. De sociale controle is er (even) beter van geworden!

Dr.Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws