Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek (16)

Column 738 keer gelezen

Vuilcontainers en illegale dumpingen!

De mens is van nature een gemakzuchtig dier. Iedereen wil het goed hebben tegen zo min mogelijk inspanning. Dat hierdoor ergernissen ontstaan tussen buren is niet te voorkomen. Ieder wenst dat zijn persoonlijke levenssfeer gerespecteerd wordt. Zeker geldt dit voor ouderen. Jongeren hebben de naam dat ze verantwoordelijk zijn voor vandalisme en "kattekwaad". Vlak de ouderen niet uit! Ook deze staan bekend dat ze op de centen zitten. We hebben er hard voor gewerkt, natuurlijk kan dat wel zo zijn maar tijden veranderen en hiermee ook normen en waarden.

Een van de normen en waarden komt niet zo goed meer uit de verf. Men breekt zijn hoofd over de oplossing, maar of deze dan ook werkt?

Ik doel op de ondergrondse vuilcontainers nabij appartementen en flats. Ook de eilanden voor afvalscheiding vallen regelmatig te prooi aan dumpers van grof vuil.  Dit heeft extreme vervuiling tot gevolg. Grofvuil aanbieden is gratis! Echter men dient het aan te bieden bij de werf nabij de molen ( Rijksstraatweg). Niet iedereen heeft vervoer, dan zou het moeten zijn dat de werf gebeld wordt. Men besteld een "Big Bag" ad 30 euro, en het vuil wordt opgehaald! Te groot om in die "Big Bag"te doen? Dan mag deze op het vuil geplaatst worden. Zo zijn de regels in Hellevoetsluis!

Helaas is het elk weekend prijs, zodra de containers geleegd zijn, om en nabij de klok van 5 op vrijdag begint het gelazer al. Omwonenden en bewoners van appartementen slepen met grof vuil en dumpen dat bij de containers. Bewoners kunnen de vuilniszakken niet meer fatsoenlijk wegwerpen dus worden die op het grof vuil gezet of op de metalen plaat van de container. Dit gaat het gehele weekeinde door! Ik hoef U niet te vertellen dat meeuwen en huisdieren de rotzooi compleet maken. Zakken worden opengescheurd en het vuil gaat door de gehele wijk heen. In de vissenbuurt en vlinderbuurt is het zo erg dat er regelmatig ongedierte gesignaleerd wordt. Navraag leert dat de gemeente hier niet aan bestrijding meer doet. Het is letterlijk veroorzaakt door de bewoners en die moeten dan maar hun verantwoordelijkheid nemen.

Op maandag zien we rond de klok van 9 de vrachtwagen van Reinis naderen. De chauffeur die de containers dient te legen stapt luid vloekend uit. Maakt foto's en trekt aan de spullen om de plaat en containereiland vrij te maken. Hier gaat al snel een uur aan arbeid inzitten. De containers worden aangepikt en geleegd in de wagen. Vaak zijn ze nog niet eens voor de helft gevuld. Enkele uren later komen de GOA's van de gemeente een kijkje nemen, ze maken hier en daar een zak open op zoek naar NAW gegevens. Met wisselend succes. De zakken worden dan op een pickup geladen en afgevoerd voor onderzoek. Grof vuil is lastiger. Er wordt wel eens aangebeld of men iets gezien heeft, doch het antwoord is merendeel "NEE". Niemand is een verrader, zeker de dader niet!

Dat moet anders! Er is geen geld voor meer GOA's de pakkans is erg klein en de boetes relatief laag, afgelopen week zijn door de Gemeente Hellevoetsluis, diverse wooncoöperaties en Reinis afspraken gemaakt omtrent het aanpakken van dit probleem. Besloten is in week 13 een proef te starten met infrarood webcams. Deze maken gebruik van het netwerk van de verschillende wooncoöperaties middels WiFI. De camera reageren op beweging! Op het moment dat de container op 5 meter genaderd word wordt een live-feed gestart. Deze wordt uitgelezen in de meldkamer op de Boompjes te Rotterdam. Zodra het afval wordt aangeboden op een onjuiste manier wordt een "still" gemaakt. Deze gaat naar het CJIB alwaar gezichtsherkenningssoftware er op wordt losgelaten. Het resultaat? Een bekeuring van 250,-- euro + 9 euro administratiekosten. Volautomatisch bij de dader in de bus! De pakkans? 100%! Het ministerie van Volksgezondheid heeft een tijdelijke vergunning afgegeven in samenwerking met Justitie en de VNG. Mocht de proef succesvol zijn Dan zullen alle gemeenten met statische camera's gaan werken. Bedenk dat als U vuil aanbiedt, U dat op de juiste wijze doet. Net als U en ik wonen we het liefst in een opgeruimde buurt.

Daarom is dit een goed plan! Het maakt een einde aan ergernis nummer 1. Zwerfvuil en ongedierte!

Dr. Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws