Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek

Column 210 keer gelezen

Nostalgische gedachten en "Fijn je te zien"

Fijn je te zien ! Iedereen heeft graag mensen om zich heen, sommige trekken meer naar dieren toe, maar dat is een minderheid. De indruk wordt gewekt dat ouderen vaak alleen en eenzaam zijn.  Soms worden problemen geschapen en deze problematiek komt meer voor in de anonieme grote steden. Afgelopen jaar werd men opgeschrikt door een bericht in de kranten over een vrouw die al meer dan 10 jaar dood in haar woning lag. De rekeningen werden automatisch betaald en deurwaarders die aan de deur kwamen deden niets anders dan een exploot achterlaten. Niemand werd wakker totdat….

Op Voorne-Putten gaat alles zijn gangetje. Stap in de auto en men gaat naar zijn werk. Tierend en vloekend over de slechte infrastructuur. De N57, de N218 ( Groene Kruisweg) en de A15. Het concentraat ligt echter bij de oeververbindingen die om de haverklap in storing staan. Ook ambulances en huisartsenzorg staan ter discussie. Oplossingen moeten er komen en heel snel is de mening. Over isolatie gesproken ! Voorne-Putten loopt leeg, jongeren trekken naar de grote steden waaronder Rotterdam. Voor de jeugd wordt niet of nauwelijks iets gedaan. De sfeer is weg, voorzieningen zijn weg en ja, als de basale voorzieningen worden weggehaald dan verlaten burgers het nest. Pensioen ? We kopen een huisje in Zeeland en gaan daar wonen. Kleine gemeenschappen zoals dorpen doen het veel beter. Rustieke winkeltjes zonder het WWW geweld. Een gemeenschap die nog wat voor elkaar doet. Een heel verschil zodra je de dam overgaat. We noemen het bemoeien met een ander, ik weet dat het zorgen voor is.

Dat willen we hier ook, maar de gemeenschap in een gemeenschap is hier leidend. Te denken aan Westvoorne, iedereen kent elkaar ! Ja in het dorp Rockanje, Oostvoorne. In de Nieuwbouw echter is het Vinex ( lees anonimiteit en import). Dit geld ook voor het stadje Brielle. In de oude kern is het gezelligheid troef. Kroegjes, horeca. Helaas zijn de winkeltjes en de bekende namen verdwenen uit het centrum. Toch hier en daar de nostalgie. Kleine middenstand is overgegaan op kinderen. Zoals een assurantiekantoor in Brielle. De zoon heeft het van de moeder overgenomen en slijt verzekeringen. Zelfs mijn brommertje is nog aldaar verzekerd geweest. Vertrouwd was dat. Nu in het moderne geweld blijft het overleven. Brommers zijn nu eenmaal belast met een rijbewijs. Vroegen pakte je de brommer van je ouders even of je kocht er zelf een. Nu niet meer, want dat rijbewijs !

We zien bedillerigheid van de overheid, overdreven bescherming van ouders die de kinderen naar school brengen met de auto of fiets. Ondertussen is opvoeden een kunst geworden wat ook gediplomeerd moet worden. Vroeger en dan spreek ik over 20 jaar geleden werd je opgevoed door je ouders, de kerk en het verenigingsleven. Als Briellenaar speelde ik op de wallen in de Bastions. Met name met blaaspijpen, zelfgemaakte pijl en boog en enkele van mijn vriendjes zelfs met speelgoedwapens gelijkend op de colt 45. Ook in de wijk Zuurland stond een mooie speeltuin, met grasheuvels en een  heus fort, omgeven met palen. Binnen de palen een zandvlakte van zo'n 15 m2. Vallen ? Ja , en weer opstaan. Met de fiets een rondje rijden over een schelpen verharding. Dan met een gangetje de heuveltjes over of oorlogje spelen met de zelfgemaakte "wapens" ( en als je die dan niet had, was er nog de rechterhand met uitgestoken wijsvinger en omhoog staande duim. Al roepend "Pauw,Pauw". Vriendjes gingen dan zelfs nog liggen. Ik zie het niet meer. Een onnatuurlijke stilte in de buurt, lege klimrekken en wipkippen. Moderne jeugd speelde met telefoontjes en denkbeeldige japanse figuren. Saai ! En weer naar binnen.

In Hellevoetsluis een blunder van jewelste. De aanleg van een skatebaan. Heeft niemand verteld dat dat iets was uit de jaren 80 en 90 ? De moderne jeugd wil niet sporten of skaten. Knikkeren ? Daar is nog wel een markt voor. Klaarstomen voor de golfbaan in het grote mensenland. Boerengolf schijnt ook nogal leuk te zijn. Dat zie je voornamelijk in Brabant en in het achterste gedeelte van Nederland. Fantasie ! Daar ontbreekt het aan bij bestuurders. Terugkijken mag best, maar hou de haalbaarheidslat er even naast en kijk of het nog wel leeft. We willen een leuke tijd voor onze kinderen. Dat daar leiding bij hoort is vanzelfsprekend. Beschermende regels en wetten verhinderen echter dat kinderen echt spelen. Sport wordt opgedrongen, zeker voetbal. Vreselijk spel. Maar een goede muziekschool O.L.V. een fanfare compleet met majorettes zie je bijna niet meer. Hellevoetsluis  schijnt dit nog wel te doen, evenals Brielle.

We willen de nostalgie terug ! Het wiel wordt opnieuw uitgevonden op de digitale snelweg. Gemeenten Brielle en Hellevoetsluis gaan samenwerken op het gebied van activiteiten voor vrijwilligers. Maar die niet alleen, ook de recreatie-industrie moet meedoen. Koken, workshops, kleinschalige hobby verenigingen. Ze zijn vertegenwoordigd op het platform http://fijnjetezien.nl . Op deze website kan men berichten plaatsen, een kijkje nemen waar de (gratis) activiteiten plaatsvinden. Het doel van de website is laten zien dat recreatie en vrijwillige initiatieven niet dood zijn. Een van de opmerkelijke ideeën ? Een vliegveld aanleggen op het Helleveld ( Vlotbrug, Hellevoetsluis). Radiografische bestuurbare voertuigen, van auto's ( racetrack ) en een landingsbaan voor Helikopters en vliegtuigjes. Iemand zou dit zeer leuk vinden, want volwassenen hebben deze hobby schijnbaar ook. Dat noemen ze drones. Is er behoefte aan ? Jazeker, maar de kosten blijken hoog te zijn. Doch ik moet zeggen het idee spreekt mij aan. Een recreatieve trekker zou dat kunnen worden.

Nog meer ideeën die naar voren komen ? Ja voor de mensen met een zwakke blaas, openbare toiletten. Duur ? Welnee, gebrek aan creativiteit. Franse toiletten aanleggen is spotgoedkoop. Een hurk-toilet met watervoorziening, aangesloten op het riool. Schermpje eromheen in de vorm van een spiraal. Dagelijks een spuit water erop en onderhoud is gepleegd. Kosten inclusief stoomcleaner, 2,50 euro per dag, per toilet. Moet hier dan nog over nagedacht worden ? Ik zeg doen ! Goed voor de burger, goed voor de recreant. Beter dan 60.000 euro uitgeven aan een ramtorenschip wat uiteindelijk een speeltje is van een ex-ondernemer die hiermee in zijn maag zit. Geen enkel draagvlak onder de bevolking ! Wel uit Uw naam gesubsidieerd.

Politiek is inspraak voor de burger, 1 x per 4 jaar stemmen. Vooruit dan maar Kies lokaal, is mijn stemadvies, dan heeft U meer kans om gehoord te woorden. Natuurlijk wordt er dan ook bediend. Ondertussen doen vrijwilligers een duit in het zakje en laten zien wat er te doen is. Daarom wordt dit ook gepromoot. 3 maart 2018 is de opening van het platform. Dit gebeurt op de weekmarkt op het Woordbouwerplein te Hellevoetsluis. "Fijn je te zien" is dan de kreet die U zult horen. Normale mensen zonder politieke bedoelingen. Zij laten zien wat er gebeurd als de fantasie de vrije loop krijgt. U komt toch zeker ook even buurten ? Een compleet feestje voor jong en oud. Nostalgisch ? Jazeker. Tevens ook de kans om de notabelen aan te spreken, die uiteraard ook mensen zijn en geheel aanspreekbaar.

Dr Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws