Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek (8)

Column 177 keer gelezen

Het is weer zo'n bluestijd, cijfertjesbrij en statistiek heeft het voor het zeggen. Maar achter die cijfertjes schuilen mensen. Politiek is mensenwerk en gaat er eigenlijk over hoe mensen zich moeten gedragen. Problemen op menselijk vlak worden politiek aangepakt. Dat is zeker op het lokale vlak van toepassing.

Jammer genoeg malen ambtelijke molens langzaam. Moties, vergaderen en dan bedienen de ambtenaren de politici. Kan niet, reglement laat het niet toe, is onder de rechter en zoveel meer. Kokervisie en regeltjes verhinderen dat politici hun punten kunnen waarmaken. Den Haag is hier lijdend of moet ik zeggen leidend?

Maar even terugkomen op de cijfertjes, 6% van de mensen in Hellevoetsluis leeft in armoede. Mocht u nu denken dat dit allemaal werklozen zijn die bij de sociale zaken staan ingeschreven? Fout! Uw postbode valt eronder, klussenbedrijven, ouderen met alleen een SVB pensioen en heel veel jeugdigen. De echte werklozen, die vaak al de 45 gepasseerd zijn staan goed op de radar. De ondernemers, zg ZZP'ers zijn veelal laag opgeleid in zware beroepen. Die krijgen geen odeurtjes ! Als ze veel mazzel hebben een voedselpakket van de voedselbank. Lukt het niet om aan het kostje te komen is er ook nog Facebook waar er ook groepjes bestaan die voedsel uitdelen. Je moet er maar net tegenaan lopen. Ondertussen zijn de genoemde cijfers schrikbarend zelfs alarmerend.

Laten we voor de "gein" ook de mensen meenemen die onder de radar leven, dan wordt het al snel 10%, we denken aan de uitkerings-mijders en de niet geregistreerd inwoners. Te denken aan onze ingehuurde werknemers voor de kassen. Dan is de rekensom snel gemaakt. Hellevoetsluis heeft 38.634 inwoners x 10/100= 3863,4 inwoners die met armoede problematiek te maken hebben.

We hebben een voedselbank met ongeveer 300 klanten, dat is 1% van de mensen die het echt nodig hebben. De overigen verbijten zich of krijgen giften van naasten dan wel via Facebook. Het is dus echt een probleem! Deze mensen moeten keuzes maken, een nieuw identiteitsbewijs of eten. Vervoer of eten, meedoen op school of eten. Natuurlijk zijn er voorzieningen, doch deze worden maar mondjesmaat gebruikt. Oorzaak? Schaamte, onwetendheid maar ook regelgeving die door u en mij gemaakt is. Solidariteit is achteruit gehobbeld, de vinger wijst naar het "probleemgeval". Eigen schuld! In merendeel van de gevallen is dat niet van toepassing. Helaas moet er iets georganiseerd worden en dan gaat het mis. Er is noodhulp nodig, niet een commissie of stichting met ( vrijwillig) bestuur. Enige tijd geleden signaleerde mijn persoon een onregelmatigheid bij de voedselbank. Dit gemeld aan het bestuur. In plaats dat er gerichte actie plaatsvond, wilde ze nogmaals het beleid uitleggen. Lief en correct, maar waar rook is is vuur en met zulke kwetsbare cliënten is het noodzakelijk erop te duiken en dan pas terug te koppelen hoe het opgelost wordt.

Ambtenaren gedrag noemen we dat, daar hebben burgers die een voedseluitdeelpunt hebben geen last van. Dan hebben we nog een goedwerkende HGD ( Hellevoetse Geruchten Dienst) Deze wist te vertellen dat de gemeente niet langer werkt met Plangroep. Een aantal schuldhulp gevallen zijn weer terug bij af! Nieuwe partner van de gemeente is mij nog onbekend, maar de dossiers gaan weer van voren af aan verzameld worden. Dan werkgelegenheid, veel flexbanen, maar jongeren blijven aan de zijlijn. Leren kan wel, doch de middelen ontbreken, huisvesting is te duur dan wel onbereikbaar. Dat geldt ook voor volwassenen!

Een infrastructuur die gebrekkig is, openbaar vervoer wat gebrekkig is. Dan maar vrijwilligerswerk? Dat is er genoeg, nog beter zijn betaalde banen voor de jeugd of leer/werkplaatsen. Vorige week had ik het over Historyland als leer/werk station. Geen enkele reactie heb ik mogen ontvangen. De struisvogels denken, kop in het zand, we weten het wel maar doen het lekker niet! Nu hopen dat Hellevoetsluis gaat nadenken, ja! Ook u beste lezer. Want armoede is geen pretje en gebeurt er iets ingrijpendst dan bent u zomaar de klos! Wie wijst u de weg in de regelbrij en ontzorgt u? Het onderwerp "armoede" moet op de agenda en wel zo hoog mogelijk. Een afdeling armoedebestrijding als centraal loket. Keukentafel gesprekken met steekhoudende inhoud. 3863,4 inwoners is vertaald in raadszetels 2,5. Dus laat de stem niet verloren gaan en ga voor de experts op dit gebied, de lokale partij IBH zou zomaar naar 15 zetels kunnen gaan. En u uit de armoede kunnen trekken. De partij die niet praat, maar poetst!

Dr.Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws