Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek (7)

Column 361 keer gelezen

Opmerkelijk nieuws te melden vanuit Hellevoetsluis, het Ramtorenschip "De Buffel" komt in handen van de Gemeente Hellevoetsluis. Hier zit een behoorlijke voorgeschiedenis aan vast. De oprichter A.van de Ban van Historyland is eigenaar geworden van het schip. De gemeente Rotterdam heeft hem het schip geschonken. Het onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Niets mis mee denkt U, maar er is meer ! De gemeente Hellevoetsluis heeft een gratis ligplaats aangeboden in de haven. Dit kost de belastingbetaler een relatief groot bedrag per jaar. Tevens neemt het schip ligplaatsen in van de toeristen die geld in het laatje brengen van Hellevoetsluis.

Dat dit schip geschiedkundig veel waard is voor Hellevoetsluis zal niemand tegenspreken. De kosten echter lopen gierend uit de klauwen ten laste van de eigenaar A. van de Ban. Teruggeven aan gemeente Rotterdam dan maar? Nee, geen optie want Rotterdam zou het schip slopen. We zagen dit ook al met een Maassluizer sleepboot enkele jaren gelden. Een stuk nautische geschiedenis zal verloren gaan.  De aankoop van dit (on)roerend goed is dan eigenlijk bedoeld om geschiedkundig materiaal te bewaren voor toekomstige generaties. De status van een monument zal er niet inzitten, anders had de gemeente Rotterdam dit wel gedaan. Het idee is sociaal, de uitvoering daar schort het nodige aan.

Wederom hoor ik U denken, wablief  Historyland is een aardige recreanten trekker, maar dat is Adventuredome ook en niet te vergeten Aquasplash. Het verschil tussen Historyland en de andere recreatieplaatsen? Historyland werkt uitsluitend met vrijwilligers, op "De Buffel" wordt ook alleen gewerkt met vrijwilligers. De gemeente is het daar mee eens, want geregeld vinden er gezamenlijke projecten plaats. Een feestje op Historyland? Hoogwaardigheidsbekleders zijn er dan te vinden. Toch is er een groot verschil tussen de verschillende objecten, deze hebben jongeren in dienst die tegen een loon werkzaamheden verrichten. Historyland doet dat echter niet, vrijwilligers worden ingezet. Is hier sprake van een liquiditeitsprobleem?

Nu heeft wethouder van de Velde van Hellevoetsluis in 2017 een gebouw weggegeven voor een vrijwillig scholingsproject. De Scholingswinkel was geboren. Een samenwerking tussen de gemeente Hellevoetsluis en het Albeda-college met als doel: jongeren die tussen wal en schip vallen  en zonder diploma op straat belanden of anderszins hinder ondervinden van de arbeidsmarkt, een kans geven een vak te leren. Door vrijwilligers gedragen zijn er al jongeren die hoveniers projecten volgen, bij particulieren "klusjes" doen. Dit alles om een vak te leren. Nu heeft Historyland een koffie schenkerij, een huishoudelijke dienst, en nog veel meer functies die nu door vrijwilligers gedaan worden. Leuk en lief ! Echter de kanttekening is, er lopen zoveel jongeren rond die op zoek zijn naar een baan. De scholingswinkel die geen vrijwilligers kan vinden om vakken te onderwijzen. Zou het een idee kunnen zijn die vrijwilligers in te ruilen voor een stage plaats namens de scholingswinkel? De vrijwilligers op "De Buffel" die horeca werkzaamheden verrichten, en ook techniek verzorgen en onderhouden, in te ruilen voor jeugd die deze vakken dolgraag willen leren ? Hetzelfde geldt voor het droogdok "Jan Blanken". Leer/werk stage plekken van maken en de vrijwilligers inzetten zoals het hoort. Vrijwilligheid kent ongeschreven regels en mag werk niet verdringen. Zo staat het in de participatiewet. Bent U mantelzorger? Dan bent U ook vrijwilliger. De kanttekening hierbij is: gedwongen door de situatie. Gepensioneerd en achter de geraniums? Dan gaat U iets doen, vrijwillig en ongedwongen. U heeft een idee voor het openbaar nut en zoekt medestanders om dit te verwezenlijken? Ook dat is een vrijwilliger.

De vraag die gesteld werd door een werkgever omtrent "De Buffel". "Wat is er op tegen voor de vrijwilliger?" Hierop doelde hij op de bemanningsleden van "De Buffel" die uit vrijwilligers bestaan die horecataken verzorgen, de motor onderhouden, de carrosserie conserveren, en nog veel meer. Mijn reactie luidde dan ook "Wat is er tegen op betaald werk?" Een duidelijk antwoord blijft tot op heden uit. Stof tot nadenken over de ongelijkheid in bedrijfsvoering van de diverse recreatieplaatsen in Hellevoetsluis? Want Aqua-splash had een behoorlijke tegenslag en die was afhankelijk van het publieke crowdfunding, terwijl Historyland in de watten gelegd wordt met onbetaald personeel en een steun in de rug krijgt van de gemeente. Beide bedrijven voegen iets toe op Voorne ! Waarbij de ene een broodwinning is, de andere een uit de hand gelopen geschiedkundige hobby.

Dr.Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws