Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek

Column 178 keer gelezen

Het is 5 januari 2018, het feestgeweld is verdwenen en de katers zijn nog niet geheel verwerkt. Desalniettemin wens ik U een heel fijn 2018 en dat het voor de wind mag gaan !

Als we terugkijken op het jaar 2017 was dit een vrij zwaar jaar, volop egoïsme, protesten en dan ineens valt het kwartje ! Daar moeten "we" iets aan doen. En helaas gebeurt er weer niets om het leed te verzachten.

De lokale verkiezingen staan voor de deur en een enkele partij begint sputterend de campagne. De gevestigde partijen beloven weer gouden bergen, alleen de oplossingen worden uit Den Haag gedicteerd, hoe raak ik mijn geld zo snel mogelijk kwijt. Op lokaal gebied zijn er goed-doeners die wel problemen willen en kunnen, zowel voor de bevoordeelde inwoner als de minderbedeelde inwoner, oplossen. Daarom volg Uw lokale partij !

Zo kwam er voor de kerst 2017 de voedselbank ter sprake, en daarbij heb ik enkele cliënten bezocht en de pakketten bekeken. Wat ik aantrof in een "persoons-pakket" was het volgende: zakjes verse rode kool ( uit een "versbox") tezamen met 12 zakjes rozemarijn ( vers), potje rode kool, pindakaas en nog een paar potjes pastasaus. Kortom onbruikbaar voor de kerst ! Terwijl de Jumbo in zijn krantje een melding had gedaan dat voedselbank cliënten een pakket zouden krijgen. Inderdaad, maar niet in de gemeente Hellevoetsluis ! Ook de ingezamelde producten, speciaal door vrijwilligers ingezameld bij deelnemende supermarkten, waren niet vertegenwoordigd in de pakketten. Die staan volgens zeggen nog steeds in het magazijn voor de "mindere" tijden.

Nu was ik zelf vroeger ook cliënt bij de Hellevoetsluise voedselbank, toen waren de pakketten relatief eenzijdig. Doch er viel wel iets van te maken. Zakken patat, versproducten tomaat, paprika, komkommer en meer, zuivel in groot en klein verpakkingen. Af en toe vlees of vleesvervangers. 3 jaar geleden stond het aantal voedselpakketten dat werd uitgedeeld op 285. De aanmeldingen stromen nog steeds binnen. Ook wordt er met regels gegoocheld. Maximum aantal jaren dat men een voedselpakket mag ontvangen is 3 jaar. Maar uit mijn observatie blijkt dat er cliënten zijn die al meer dan die 3 jaar ervan gebruik maken. Ook zit er veel verschil tussen wat Spijkenisse, Brielle ontvangt ten opzichte van Hellevoetsluis. Daar zit wel vlees en zuivel in de pakketten. Hoe dat zit ? Voor Hellevoetsluis wordt het klaar gezet, en dat is niet altijd even gebalanceerd. Achter de schermen bij het hoofduitdeelpunt wordt er ook door vrijwilligers ook wel eens wat meegenomen, met name vlees (Slinge).

Nee, ik zuig dit niet uit mijn duim, wat mij enorm tegenvalt is dat dit bekend is, maar er maar geen actie wordt ondernomen door de leiding. Klachten worden afgewimpeld met: Je hebt toch gekregen ? Of "Daar is geen bewijs voor". Armoede is al erg, dat het pakket een aanvulling is, is begrijpbaar. De inhoud is al aardig aangepast op snoep, eenzijdigheid en bruikbaarheid. De eisen van versproducten zoals vlees, brood en groenten wordt ruimschoots aan voldaan, ook bij de uitdeelpunten. Kwaliteit is in orde, alleen nog steeds veel verwarring over THT en TGT etikettering.

Maar iedere situatie van de voedselbank cliënt is anders, daar spreek ik geen oordeel over uit. Degene die het pakket wel nodig hebben zoeken hun kostje bij elkaar op Facebook, veelal besloten pagina's. Dezelfde namen komt men tegen. Helaas ook mensen die er niet op thuishoren. Kijken maar signaleren echter er niets aan doen. De 2e factor zijn de mensen die het organiseren, voedsel uitdelen. Liever in eigen beheer houden op Facebook ! Anderen laten meeprofiteren zonder inkomenstoets waardoor er situaties ontstaan van jaloezie, verklikken en zwartmaken. Daarom raad ik dit soort initiatieven aan om een pagina aan te vragen op http://fijnjetezien.nl . Benaderbaar, een anonieme reactiemogelijkheid en privacy gewaarborgd.

Nog mooier zou het zijn dat elke hulporganisatie, kerken, gemeente en voedsel uitdeelpunten onvoorwaardelijk gaan samenwerken. We spreken al snel over 600 gezinnen die geen fijne kerst of oud en nieuw gehad hebben. Het wordt tijd dat daar verandering in gaat komen. Laten we zorgen voor elkaar en de "wat ben ik goed" Mentaliteit eens opzij zetten !

En wie mij iets wil mededelen ? Die kan terecht op Google.com. Verdere info over de voedselbank en normen ( waarden spreken we even niet over ) vindt U op  https://voedselbankennederland.nl/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-pakket/

Dr.Snuggles

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws