Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek (2)

Column 163 keer gelezen

De kerstdagen komen eraan en daarna de jaarwisseling. Kerst shows en wat dan al niet meer. Allemaal ter ere van de grote Euro. Gezelligheid kent geen tijd. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het niet voor iedereen gezellig is. Gebroken gezinnen, armoede en sociale isolatie. Behalve de TV met de nodige kerstfilms is weer niets te beleven. We whats-appen, Facebooken en de lichten gaan veel vroeger aan. Op Voorne wordt er niet gesproken over vuurwerk verbod. Wel een carbid probleem in Westvoorne. Lekker knallen in de duinen van Oostvoorne. Je stoort er niemand mee. Behalve een enkele vliegende rat.

Het voormalige autostrand, ingeklemd tussen de zware industrie, is bestempeld als een natuurgebied. Zand is gras geworden, meeuwen schijnen te broeden aldaar. Jawel zelfs in de winter ! Dus de knallen verstoren het eco-leven aldaar. De mening van een groepje  natuur-terroristen. Op 700 meter liggen de schoorstenen van de Eon, De kolenheuvels van Frans Swarttouw en meer herrie makende bedrijven. Dus wat voor een verschil maakt het als men daar het culturele Carbidschieten uitvoert ?

Het is toch wat, die jeugd, geen rekening houden met de vogeltjes. Het plezier, door enkele zuurpruimen die zeggen natuurbeschermers te zijn, wordt dus ontzegd. Vertrek dan maar naar de Hoge Veluwe is de mening van de zwijgende meerderheid. Natuurlijk zijn we trots op onze recreatie en natuur hotspots, te meer omdat het is ingeklemd door zware industrie. Verdraagzaamheid is de rode draad in december. Het ging al mis op 1 december ! De zwarte Piet discussie werd door de Gooise media opgedrongen. Op Voorne was gelukkig alles normaal. Kinderen van ons eiland werden getrakteerd op een intocht compleet met zwarte pieten. In Hellevoetsluis waren er eerst de pieten en toen een week of 2 later Sinterklaas.

Feest ! En zo hoort het ! De kerstdagen ? Ik zag op de sociale media een oproep passeren van een groot gezin. Wie eenzaam is met de kerstdagen, kom gerust bij ons eten. Zo kan het dus ook maar of dit gezin een mee-eter heeft is helaas nog niet bekend. Sommige mensen begrijpen waar het om draait met de kerst, anderen zwelgen in de glamour naar Amerikaans model en vreten zich vol. De resten van deze maaltijden belanden steevast in de afvalstromen. Maar de winkels draaien een top omzet ! De Moslim, Koptische christenen en Pinkstergemeente vieren ook kerst, geheel op eigen wijze. Meedoen is belangrijker. Maar vieren ze de geboorte van Jezus ? Nee, ze kennen hem niet. Kerken maken zich op voor de kerstnachtdienst. Ze zitten vol. Natuurlijk zijn ook onze import vluchtelingen van de partij. Cultuur is dat. Samenzang, muziek en kaarsen voor de sfeer. Verbroedering en verdraagzaamheid. Daar draait het met kerst om. Dat de verdraagzaamheid de rest van het jaar niet geld is goed te merken.

Zelfs in de lokale politiek wordt ruzie gemaakt. Maar wat is het fijne van ruzie ? Het goedmaken. Want de Voornenaar mag dan stug zijn, van de gebruiken blijf je af ! In maart 2018 zijn er verkiezingen op Voorne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De oude garde neemt afscheid, zo ook in mijn woonplaats. Dat gaat gepaard met "Oei, als dat maar goed gaat". De begroting voor de Stad is opgemaakt en door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit is een erfenis voor de nieuwe aspirant Raadsleden die zeker niet fijn is. Progressief beleid wordt zo afgestopt. We gaan het zien in april als de nieuwe raden met nieuw bloed zich gaan aandienen.

Ettelijke keren zal de begroting moeten worden opengebroken om de burgers van Voorne te bedienen. De Huisartsenpost terug ! Waar ? In elke gemeente zou er zeker 1 moeten komen. Voorzieningen voor de oudere jeugd. Bescherming tegen de zware industrie. De veiligheid is al jaren in het geding. Ook de infrastructuur op Voorne behoeft aanpassing. Knopen worden doorgehakt zoals het zou moeten.

Voor de inwoners van Voorne. Samenwerken is gewenst, dat gebeurt ook. Nu wordt er druk onderling ge-net-werkt. Bovengronds ziet men weinig in samenwerking. De zucht naar macht wordt gevreesd. Dat is de oude garde die er zo over denkt. Het nieuwe bloed ziet het en buigt het naar voordelen voor de inwoners. Laten we afspreken dat het het hele jaar kerst is op Voorne. De schouders eronder met respect voor iedereen !

Dr.Snuggles

(http://urubin.com )

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws