Afbeelding

Joop Zoetemelk rijdt als eregast de koppeltijdrit in Ronde van Abbenbroek

Actueel 383 keer gelezen

Abbenbroek- Joop Zoetemelk zal aanstaande zaterdag als eregast het startschot lossen bij de 39e editie van de Wielerronde van Abbenbroek. De wielerlegende droeg 22 dagen de gele trui in de Tour de France en won de Tour in het tenue van TI-Raleigh in 1980. Joop Zoetemelk, die in 1979 de Ronde van Spanje won, in 1985 als laatste Nederlander wereldkampioen werd en in 1987 ook nog de Amstel Gold Race op zijn naam schreef, zal ook deelnemen aan de koppeltijdrit. Maar ook Bondscoach Koos Moerenhout komt naar Abbenbroek om deel te nemen aan de immer populaire koppeltijdrit.

Dan Rolandus

Het wielerspektakel op de Gemeenlandsedijk in Abbenbroek begint om 10.00 uur met de Sportklasse. Daarin komen coureurs uit als de Hellevoeters Emiel van Dijk, Marco van Leeuwen, Leon Oosters en Robert Reincke alsmede de regiogenoten Erik Stolk, Gijs Gelderblom (beiden Oostvoorne), Jerry de Graaf (Geervliet), de Zuidlanders Jan Kees den Hartog en Maurice de Keijzer, Marco en Lennart van Houten (beiden uit Brielle), de in Heenvliet woonachtige Hellevoeter Bryan Meijninger en de in Vierpolders woonachtige Hellevoeter Willem Kegge.

Wereldkampioene
Bij de elite-vrouwen komen om 11.15 uur onder ander wereldkampioene veldrijden 2016 Thalita de Jong (Chevalmeire Cycling) en Marjolein van 't Geloof (Alé Cipollini) aan de start, maar ook de Australische baanrenster Amy Cure, die onlangs nog won in de Ronde van Honselersdijk. Verder kanshebbers als Nathalie van Gogh (Biehler), Kylie Waterreus (Jan van Arckel), de Brielse Marieke van Witzenburg (Jos Feron), de Zuidlandse zusters Chanella (Hitec) en Delore Stougje (Jan van Arckel) en Claudia van Dijk uit Zuidland.

Mini-klassieker
De elite/beloften/amateurs zullen om 13.00 uur worden weggeschoten. Tot de favorieten in de 4 kilometer lange miniklassieker behoren Jordi Talen (UWTC de Volharding) uit Spijkenisse, die het afgelopen weekend zegevierde in de Ronde van Kralingen. Maar ook viervoudig winnaar Michael Vingerling (2009, 2010, 2011 en 2016) uit Hellevoetsluis wil een vijfde poging wagen om de winnaarsbloemen in ontvangst te mogen nemen. Favorieten, die dat willen verhinderen zijn onder andere Raymond Kreder, Joost van der Burg, Jordy Buskermolen, Koos Jeroen Kers, Robert Berk, Sjors Handgraaf, Etienne Lenting en Sven van Luijk. De regiorenners zijn Rotterdammer Thomas van Bommel, die zijn roots heeft liggen in Hellevoetsluis, Hellevoeter Marco Geleijnse, Christian Kuikstra (Heenvliet), Tony Reijtenbagh, Thomas van Meurs (beiden Zuidland), Olivier van Pelt (Spijkenisse), de in Zuidland woonachtige Hellevoeter Kasper Schotte, die bij de elite/beloften zegevierde in 2006 en de geboren Briellenaar Jorrit Walgien. Nationaal duathlonkampioen Yennick Wolthuizen uit Ouddorp wil zich als amateur meten met de elite/beloften.

Dat wil ook de 51-jarige Louis de Koning. ''Ik heb vorig jaar het hardlopen op een laag pitje gezet, heb ook geen marathon van Rotterdam gelopen, maar heb een wielerlicentie aangevraagd en ben bij Barrhopoort gaan rijden'', verklaarde Louis de Koning zijn lust naar zijn sport waarin hij in zijn carrière als eliterenner veel overwinningen heeft behaald. De Koning kwam in zijn profcarrière tussen 1988 en 1997 uit voor onder meer het Panasonic van Peter Post, WordPerfect met Jan Raas als ploegleider en onder Cees Priem bij TVM-Farm Frites. Na zijn profcarrière werd Louis de Koning in 2001 kampioen van Nederland bij de elites-zonder-contract en derde overall achter de nationaal profkampioen Jans Koerts en Rudie Kemna. De Zuidlander lijkt zijn wielerloopbaan in navolging van Erik Dekker, die zich reeds jaren op alle fronten bij de amateurs op het podium rijdt, weer op te pakken. Zo werd hij onlangs in Numansdorp districtskampioen van Zuid-Holland bij de Masters 50-plus en behaalde daarnaast vijf top-10 plaatsen. ''Op zich gaat het niet slecht, maar qua uitslagen ben ik nog niet echt tevreden. Op het districtskampioenschap klopte het wel, klopte ik André Grootveld in de sprint. Ik heb daarna goed gereden, maar verder niet meer gewonnen.'' Louis de Koning staat zaterdag als amateur samen aan de start met de elite/beloften. ''Ik moet alleen iets meer power krijgen. Abbenbroek is een mooi rondje, zou mooi zijn als ik tussen die jonge mannen ook een goede uitslag zou kunnen rijden. ''

Koppeltijdrit
Na de Dikke Bandenrace om 15.15 uur, komen vanaf 17.00 uur circa 150 koppels aan de start om de 36Cycling koppeltijdrit te rijden. Naast Joop Zoetemelk komt ook Koos Moerenhout naar Abbenbroek. De nationaal kampioen op de weg voor professionals in 2007 en 2009 is de huidige bondscoach van de Nederlandse professionals op de weg en blijft daarnaast ploegleider bij de Amerikaanse wielerformatie Hagens Berman Axeon Cycling Team. Informatie en inschrijven over de koppeltijdrit vind je op: http://Wielerrondevanabbenbroek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws