Afbeelding

De kerkenvisie moet de toekomst van de kerkgebouwen duidelijk maken

Politiek 316 keer gelezen

Nissewaard - De ChristenUnie-SGP Nissewaard wil, samen met het CDA, de positie van de kerken in de gemeente Nissewaard versterken. Een motie om een kerkenvisie voor de gemeente te realiseren werd gisteravond tijdens de raadsvergadering aangenomen.

Kerkrentmeesters in Nissewaard hebben alarm geslagen. Door vergrijzing en ontkerkelijking dreigt er voor sommige kerken leegstand. En leegstand kan tot verval leiden, maar onderhoud kost geld. Sommige kerken staat het water al aan de lippen.

Nissewaard kent maart liefst zes rijksmonumentale kerkgebouwen naast 14 tot 16 andere kerkgebouwen. De kerkmeesters hebben de gemeente gevraagd om mee te denken over de instandhouding van de kerkgebouwen in de toekomst. 'Kerken in Nissewaard huisvesten niet alleen een kerkelijke gemeente, maar zijn ook beeldbepalend voor de gemeente en verdienen het goed onderhouden te worden', geeft Bernard Terbrugge (CU-SGP) aan. Juist dit jaar heeft het ministerie van Onderwijs een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld voor het opstellen van een 'kerkenvisie'. Dat is een strategische visie op de toekomst van kerkgebouwen, waarbij aandacht is voor leegstand, instandhouding en herbestemming. Kern van een kerkenvisie is de dialoog tussen gemeente, kerkeigenaren, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen. Deze partijen gaan samen oplossingen onderzoeken en bekijken wat er met de kerkgebouwen in de gemeente gaat gebeuren. Het gaat hierbij ook om niet-monumentale kerkgebouwen.'

Wat ONS betreft wordt de kerkenvisie Voorne-Putten breed opgepakt, maar dat zien de initiatiefnemers op dit moment niet zitten. Dan zijn er nog meer partijen betrokken bij het overleg en duurt het traject alleen maar langer. 

Het is de bedoeling dat het overleg met betrokkenen nog dit jaar zal gaan plaatsvinden en de aanvraag bij het ministerie begin volgend jaar wordt ingediend. Kijkend naar het aantal kerken, zou het subsidiebedrag rond de 50.000 euro uit kunnen komen, zo rekende wethouder Soeterboek de raad voor. Hij is bereid om met de partijen om de tafel te gaan zitten om te kijken hoe de panden behouden kunnen blijven. Daarnaast is het volgens hem ook de moeite waard om te verkennen hoe de overige gemeenten op Voorne-Putten er in staan, maar het mag geen vertraging opleveren.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws