Inwoners van Spijkenisse-Noord zitten niet te wachten op dit soort uitzichten.
Inwoners van Spijkenisse-Noord zitten niet te wachten op dit soort uitzichten. Foto: M. de Haas

Weinig draagvlak voor nieuwe windmolens

Politiek 464 keer gelezen

De gemeente Nissewaard is verplicht om 18 Megawatt aan windenergie te realiseren in de gemeente. Die verplichting is eind 2017 vastgelegd in de partiële herziening van de VRM. De locatie waar het om gaat is Hartel Oost en Plaatweg op de Brielse Maasdijk.

Bewoners van Spijkenisse Noord en de Plaatweg zitten echter niet te wachten op windmolens; ze ervaren al genoeg overlast zo lieten ze vorige week weten tijdens de vergadering van de commissie leefomgeving.

Zet de molens op zee
'We hebben te maken met vliegtuigen die overvliegen, traumahelikopters, het verkeer op de A15 en het vervoer over het spoor wat straks alleen maar wordt als de spoorweg over de Botlekbrug klaar is', liet Cees van Wijngaarden weten. 'Zes molen die dag en nacht draaien geven nog meer overlast. Die molens horen niet op de uitgekozen plek. Ze horen helemaal niet op land, zeker niet in een dichtbevolkt gebied. Ze horen op zee.' Van Wijngaarden verwacht dat er weinig draagvlak zal zijn bij de inwoners zodra de plannen bekend zijn, zeker omdat bekend is hoe de inwoners van Geervliet en Heenvliet getroffen zijn door de windmolens die Rotterdam geplaatst heeft.

Communicatie
De bewoners op de Plaatweg voelen zich in de steek gelaten, zo gaf de heer Scholtes aan. 'We hebben in 2017 al ons bezwaar kenbaar gemaakt tegen plaatsing van de molens in het zoekgebied. Na de inloopavond in 2017 heerst er echter een volledige radiostilte. We hebben via via moeten vernemen dat er vanavond over de windmolens gesproken werd. We zijn teleurgesteld dat wij als betrokken bewoners niets gehoord hebben.' Scholtes verwees ook naar een gesprek van een paar jaar geleden met een toenmalig wethouder met een geruststellende boodschap. 'De werkelijkheid is echter anders, ons woongenot wordt aangetast.' De bewoners willen niet alleen tijdig gehoord worden, ze willen vooral serieus genomen worden.

Geervliet heeft genoeg overlast
Ook de Buren van Botlek hebben de provincie al laten weten dat de zoeklocatie totaal onaanvaardbaar was. 'Geervliet heeft al voldoende overlast van de molens aan de overzijde van het kanaal', stelde Ruud Dekker. 'De molens mogen het elektriciteitsstation absoluut niet voorbij gaan. Het is overigens moeilijk uit te leggen dat de molens bij de Hartelbrug zijn gesloopt en er nu nieuwe gebouwd gaan worden. Het lijkt erop dat het Havenbedrijf zijn grip op Voorne-Putten vergroot.' En als er windmolens op de dijk gebouwd kunnen worden, dan kunnen er ook bomen geplant worden, zo hield de heer Dekker de commissie voor. Dat kan nu volgens het waterschap niet vanwege de veiligheid.

Industrie
Volgens de nota van Teun Witteveen was het mogelijk om naast de industrie te wonen. Veel mensen hebben zich dan ook gevestigd in Geervliet, Heenvliet en Spijkenisse. 'Maar de industrie schoof op', aldus de heer Holstein. 'De kleine windmolens die weggehaald zijn, gaven geen overlast. Er komen nu echter grotere voor terug. Die gaan meer overlast geven en ook meer geluid produceren. Mijn advies: neem deel aan het Noordzeeproject. '

Molens moeten geplaatst worden
Wethouder Bal erkent dat communicatie belangrijk is. 'Het memo is bedoeld voor de commissie om hen bij te praten over de stand van zaken van het project. We gaan nu aan de slag en zullen binnenkort alle omwonenden uitnodigen voor een inloopavond, waarop we hen ook zullen informeren.' De wethouder wilde echter wel het beeld wegnemen dat alles al beslist is. 'Het zoekgebied is duidelijk, alle raadspartijen zijn daar in 2017 mee akkoord gegaan. De exacte locatie van de windmolens is nog niet bepaald. We moeten echter als gemeente wel voldoen aan de 18 Megawatt.' Vanuit de provincie is wel al duidelijk gemaakt dat de molens voor 2023 geplaatst moeten worden, anders kan de opgave wel eens groter worden.

De data voor de inloopavonden zijn nog niet bekend, waarschijnlijk vinden ze plaats in juli. Zodra ze bekend zijn, plaatsen wij ze op de website.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws