Stephan Vroom en Arnold de Lange (Mariniers van het 'Corps Mariniers' 1801-1810)
Stephan Vroom en Arnold de Lange (Mariniers van het 'Corps Mariniers' 1801-1810)

'Nederlandse en Britse Mariniers' oefenen in Hellevoetsluis

Actueel 239 keer gelezen

Tijdens het komende weekeinde (21 tot en met 23 juni 2019) zullen de historische Mariniers van Equipage De Delft en de Royal Navy & Marines Landing Party hun kampement uit de tijd van Napoleon in de Vesting Hellevoetsluis opslaan.

Bij het 'Bomvrije Logies' dat in 1857 gebouwd als buskruitmagazijn en later ook gebruikt als hospitaal wordt een kampement opgebouwd en kunnen belangstellenden op zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur demonstraties zien met de vuursteenslotmusketten, het exerceren en het kampleven anno 1801. Op andere momenten tijdens dit weekeinde zijn de historische mariniers, het scheepsvolk, hun vrouwen en kinderen ook op andere plaatsen in de vesting te zien of varen zij met de historische Capiteyns-Chaloupe.

'Corps Mariniers'
Het 'Bomvrije Logies' ligt op het Unie-Bolwerk aan de oostzijde van de Hellevoetse Vesting. Op deze plaats is in 1801 het 'Corps Mariniers' opgericht. In 1801 werd voor het eerst de naam 'Corps Mariniers' gebruikt, alhoewel de 'Regimenten Mariniers' al sinds 1665 bestonden.

Britse Mariniers met een bericht van 'vrede' ...
Tijdens het weekeinde zal de aanloop naar de "Vrede van Amiëns" worden uitgebeeld, waarbij in 1801 de Britse Kotter "The Liberty" in de Haaven van Hellevoetsluis aankwam met een bericht van 'vrede', waarbij zij aangaven dat de Britten alle gevechtshandelingen staakten. De Britse Marine en Mariniers verbleven enige tijd in Hellevoetsluis, in afwachting van het antwoord van het Bataafsch gouvernement. Het 'Corps Mariniers' was in 1801-1802 het vaste garnizoen van de Vesting Hellevoetsluis.

In maart 1803 werd de "Vrede van Amiëns" verbroken en kwam ons land (het Bataafsch Gemeenebest) samen met bondgenoot Frankrijk weer in oorlog met Engeland.
 

Facebookpagina Equipage De Delft

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws