Er zit genoeg voedsel in het water voor zwanen
Er zit genoeg voedsel in het water voor zwanen Foto: Edwin Vosselman

Voer geen brood aan jonge watervogels

Actueel 292 keer gelezen

Hellevoetsluis - "Mensen denken vaak dat het goed is om watervogels bij te voeren, maar dat hoeft helemaal niet. En dus ook niet voor zwanen met jongen, " zo waarschuwt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland.

Er zit nu genoeg voedsel, algen, in de sloten waar zij leven. Brood is zelfs helemaal niet goed voor eenden, zwanen en alle andere watervogels", zo geeft hij aan. "Maar het heeft ook tot gevolg dat bijvoorbeeld jongen van een zwaan worden gepakt door een meeuw. Deze vogels komen op het brood af dat wordt gestrooid maar zij lusten ook wel een jong vogeltje. Met alle gevolgen van dien."

"Pasgeleden zijn wij ook op een oproep in Hellevoetsluis afgekomen. Daar werd een zwanenjong door een meeuw mee in de lucht genomen, bleek toch te zwaar, en is ernstig gewond op de grond terechtgekomen. Wij hebben dit zwanenjong meegenomen naar de vogelopvang in de hoop dat het nog gered kon worden. Dat bleek tevergeefs; er werd besloten het zwaantje in te laten slapen omdat zijn verwondingen te ernstig waren."

"Daarom zou ik iedereen willen oproepen vooral niet bij te voederen. Als het erg koud is in de winter vinden zwanen hun voedsel meestal op het land dan zou je kunnen bijvoeren maar nooit met brood wel bijvoorbeeld kippenkorrels. Wij hebben Zwanengroep Zuid-Holland opgericht na de olieramp vorig jaar waarbij vele zwanen onder de olie kwamen te zitten. Hierna zijn we doorgegaan en gaan er regelmatig op uit voor reddingsacties.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws