Afbeelding
advertorial

Mobielvrij in het verkeer? Vliegtuigstand aan!

Algemeen 170 keer gelezen

Een van de grootste taboes in het verkeer is de mobiele telefoon. We hebben er allemaal eentje en een leven zonder is ondenkbaar. Zelfs tijdens het autorijden hebben we de neiging om na elk pieptoon onze smartphone op te pakken. Levensgevaarlijk natuurlijk!

Autorijden en mobiele telefoon, de harde cijfers

Ben je wel eens met je mobiele telefoon bezig tijdens het rijden? Het gebruik van je telefoon in de auto leidt lichamelijk en geestelijk tot gevaarlijk weggedrag. Afleiding, of eigenlijk een gebrek aan aandacht, is de belangrijkste oorzaak bij 20 tot 30 procent van alle ongevallen. Jaarlijks vallen er ongeveer 600 slachtoffer in het verkeer door bellen tijdens het rijden, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Boete mobiel bellen in de auto

De boetes in Nederland voor het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer zijn niet mals. Word je als bestuurder gepakt voor alleen het in de hand houden van een mobiele telefoon? Dan krijg je een verkeersboete van 240 euro. Het is dus niet alleen gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, het is ook nog eens erg pijnlijk voor je portemonnee.  

Bellen achter het stuur – Gevolgen aansprakelijkheid autoverzekering

Los van de boete is het ontzettend onveilig je mobiele telefoon te gebruiken in het verkeer. Daar komt bij dat het gevolgen heeft voor je aansprakelijkheid. Rijd je namelijk schade terwijl je met je telefoon bezig bent, dan kan je dat duur komen te staan. Meestal krijg je niets vergoed vanuit de verzekering - zelfs niet met de meest uitgebreide autoverzekering.

Smartphone in de auto, wat mag wel?

Over het algemeen geldt dat je tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig geen mobiele telefoon mag vasthouden. Handsfree bellen mag wel, net als bellen wanneer je stilstaat voor het stoplicht of aan de zijkant van de weg staat.   

Apps mobielvrij autorijden  

Op dit moment zijn er enkele apps die je helpen je mobiele gebruik in het verkeer te verminderen. Toch zijn er betere en makkelijkere manieren om te voorkomen dat je tijdens het rijden op je telefoon kijkt. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil, op de vliegtuigstand of leg je telefoon op een plek waar je niet bij kunt. Of geef hem zolang aan je bijrijder, want veilig rijden in het verkeer is belangrijk voor iedereen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws