Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Blauwalgen Oostvoornse Meer blijven zorg

Actueel 359 keer gelezen

Oostvoorne - De blauwalgproblematiek in het Oostvoornse Meer blijft een zorgenkind voor de gemeente Westvoorne. Oplossingen zijn slechts van tijdelijke aard of heel duur.

Het meer wordt sinds 2014 geteisterd door blauwalg met als resultaat een vieze, stinkende drablaag aan beide oevers. Waterschap Hollandse Delta en de gemeente trokken de afgelopen jaren samen op om de oorzaken te achterhalen en oplossingen te zoeken. Het bleek om het type cyanobacterie te gaan. Een vrij bijzondere blauwalg. Deze blauwalgen hechten zich aan planten, die sterven en voor de troep op de stranden zorgen.

Verschillende maatregelen zijn onderzocht. Het maaien van de planten in het meer is een intensief werk en slechts een tijdelijke oplossing. De algen groeien op de bodem en stenen door. In de bodem blijkt bovendien veel fosfaat te zitten, waar ze door groeien. Daarom werd ook gedacht aan het storten van een zandlaag op de bodem. 'Ingrijpend en kostbaar,' aldus Marcel Westerhout van de gemeente. Het storten van zand zal regelmatig herhaald moeten worden. Ook kan de natuur zijn werk doen. De natuurlijke vijand van de blauwalg is de Jenkins' waterhoren, een slak. Die worden op hun beurt weer opgegeten door de zwartbekgrondels, die in het meer zitten. Uitgezette forellen houden weer van de grondels en volgens Oostvoornse Meerkenner Wout Manifarges ook de aalscholvers.

De gemeente hoopt dat het natuurlijk evenwicht zich herstelt en de blauwalg daardoor afneemt. Het opruimen van de troep gaat door. Manifarges, winnaar van de Ereprijs Westvoorne, houdt het strand vrijwillig bij. De gemeente gaat echter een bedrag reserveren in de begroting om het door anderen te kunnen laten opruimen, mocht hij niet beschikbaar zijn.

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws