Afbeelding
Foto: PR

Basisscholen in kernen starten 'klusklas'

Actueel 467 keer gelezen

Niet elk kind is hetzelfde. Sommige kinderen hebben aan een half woord genoeg om een les te snappen. Andere kinderen zien graag dat de leerkracht concreet materiaal gebruikt om de les uit te leggen.

Dit verschil heeft ertoe geleid dat op veel scholen zogenaamde plusklassen verschijnen.

Vaktalenten klas
In maart starten de basisscholen in de kernen Abbenbroek, Heenvliet, Geervliet en Zuidland met een tegenhanger: de klusklas, of beter: de 'vaktalenten klas'. Op donderdag 21 februari is die klas officieel geopend in OBS De Vliegerdt in Abbenbroek.

Praktisch uitstroomprofiel
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 met een verwacht praktisch uitstroomprofiel (praktijkonderwijs, basisberoepsgerichte leerweg) van BS De Vlasbloem en PCB De Aanwas uit Zuidland, BS De Ravelinde uit Heenvliet, OBS Markenburg uit Geervliet en OBS De Vliegerdt uit Abbenbroek kunnen starten in de vaktalenten klas. Zo gaan ze naar vakmensen toe, bezoeken bedrijven en krijgen daar les. Ook gaan ze naar VMBO-scholen toe om lessen te volgen in de technieklokalen. Dat maakt de uiteindelijke overstap naar het vervolgonderwijs ook direct een stuk eenvoudiger voor ze!

Snuffelen aan de praktijk
Kinderen die dagelijks zitten te zuchten en te zweten achter hun boeken, steken tijdens de vaktalent- lessen de handen uit de mouwen. Tijdens deze lessen wordt de theorie van school gekoppeld aan de praktijk.
Moeilijke sommen over het metrieke stelsel worden inzichtelijker op het moment dat je met een stratenmaker gaat kijken hoeveel zand er nodig is en hoeveel tegels besteld moeten worden. En nog mooier, vervolgens ga je met de stratenmaker aan de slag, leer je tegels leggen en zie je of je voldoende tegels hebt. Dat is in het kort wat de scholen willen bereiken met de vaktalentlessen: kinderen aan de hand van een praktijksituatie theoretische kennis aanbieden.

Oproep aan bedrijven
Het bedrijfsleven heeft een tekort aan vakmensen: van kappers tot automonteurs, van loodgieters tot verzorgenden. Nederland zit te springen om talentvolle mensen. De scholen willen de leerlingen daarom nu al kennis laten maken met deze vakgebieden.

Wilt u meer weten of bent u in de gelegenheid om uw bedrijf open te stellen voor de groep vaktalenten klas? Of kent u iemand met een bedrijf die mee wil werken? Dan kunt u contact opnemen met één van de scholen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws