Afbeelding

'Muziek met Klasse(n)': gitaar -en vioolles in de klas

Actueel 234 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het is de grote wens van de initiatiefnemers van Muziek met Klasse(n) om er voor te zorgen dat basisschoolleerlingen in Hellevoetsluis in de toekomst muziekles in de klas kunnen krijgen. Daarom wordt er hard gewerkt aan de verankering van muziekonderwijs op alle basisscholen.

Op woensdag 13 februari vond in het Verenigingsgebouw van Sempre Crescendo een brainstorm plaats met wethouder Margriet den Brok, schoolbesturen, docenten basisonderwijs, Bibliotheek Zuid Hollandse Delta en verschillende culturele partners. Onder begeleiding van de landelijke Stichting Meer Muziek in de Klas, waarvan koningin Maxima het boegbeeld is, werd er gebrainstormd over de vraag hoe structureel muziekonderwijs gerealiseerd kan worden voor ieder kind in Hellevoetsluis.

Muziek is overal en draagt bij aan de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen, dat is meer dan eens door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Daarom is muziekonderwijs op de basisschool zo belangrijk. Het maken en luisteren naar muziek legt een basis voor empathie, creativiteit, luisteren naar elkaar, samen zijn en het openstaan voor verschillen.

Peter den Tuinder, leerkracht basisonderwijs en al jaren verbonden aan Muziekvereniging Sempre Crescendo en pianiste Ynke van der Wagt, zijn de initiatiefnemers van Muziek met Klasse (n) in Hellevoetsluis. Den Tuinder: "Op dit moment wordt er weinig muziekles gegeven. Soms heeft een docent tijd om wat liedjes te zingen in de klas maar daar blijft het meestal bij. Wij willen kinderen de kans geven om echt serieus kennis te maken met muziek. Volgend schooljaar wordt er gestart met een pilot bij drie scholen in Hellevoetsluis. Het is op dit moment nog niet bekend welke scholen aan dit project mee mogen gaan doen. Middenbouwklassen, groep 5 en 6, van deze scholen zullen les krijgen van een professionele muziekdocent. Scholen willen vaak wel muziekonderwijs geven maar weten niet hoe. "We zijn de laatste jaren, in mijn ogen, veel te veel bezig geweest met het geven van taal en rekenlessen. Leraren willen wel meer focussen op het geven van creatieve vakken, het ontbreekt echter vaak aan kennis. Wij hebben gekeken naar de rol van leesconsulenten van de bibliotheek, dat willen wij ook voor de muziekklassen in de vorm van een muziekconsulent." De muziekconsulent krijgt vooral een adviserende en ondersteunende rol voor de leerkrachten.

Vertegenwoordigers van de schoolbesturen en gemeente staan welwillend tegenover dit plan; de pilot bij de drie scholen gaat in ieder geval door. Het eventuele vervolg van het project zal nog verder besproken worden en meegenomen in de zomernota. Meer informatie over het landelijk programma vindt u ophttp://www.meermuziekindeklas.nl. Bekijk ook het filmpje op You Tube met Koningin Maxima, erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws