Afbeelding

Nieuwe informatieborden op begraafplaats Maria Rust

Actueel 378 keer gelezen

Rockanje - Op de oude begraafplaats Maria Rust, aan de Zeeweg in Rockanje, staan sinds januari twee nieuwe informatieborden. Ze maken deel uit van de verbetering van de informatievoorziening op en rond Maria Rust.

Op vrijdag 23 november jl. presenteerde de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) haar nieuwe website: www.mariarust.nl. Wethouder Wilbert Borgonjen drukte die middag in Stuifakkers op de knop om de nieuwe website te lanceren. De feestelijke en informatieve middag was drukbezocht.

Even snel lezen
Veel mensen die op zoek zijn naar informatie over familieleden die op Maria Rust begraven zijn, raadplegen de website. Maar het is ook van belang dat bezoekers van de begraafplaats even snel kunnen lezen waar het allemaal over gaat: iets over de geschiedenis van de plek, over de naam Maria Rust en over wie er begraven liggen. Het nieuwe informatiebord heeft bovendien een QR-code, zodat mensen met een mobiele telefoon ter plekke snel toegang hebben tot de informatie op de website.

Jonggestorven kinderen
Het tweede bord, rechts van het Oorlogsmonument, vertelt over de (anonieme) kinderen die op Maria Rust begraven liggen: ruim 1500 van de 4.000 personen die er in totaal in de jaren 1828-1950 hun laatste rustplaats vonden. Toon Fokkema, lid van de werkgroep, vindt het van belang dat deze kinderen herdacht worden: 'Er zijn nog weinig grafstenen van kinderen over; de meesten kregen ook geen grafsteen. We kennen hun namen alleen uit de archieven. De kindersterfte was hoog. Met de namenlijst die we in de zomer neerleggen bij het tweede informatiebord, laten we zien dat er in veel gezinnen talloze jonge kinderen zijn overleden – over wie vaak niet meer gesproken werd, maar wier herinnering vaak lang voortleefde in de familie. Dat merken we nog steeds aan reacties van bezoekers.'

Subsidies en donaties
De bouw van de nieuwe website én de plaatsing van de nieuwe informatieborden zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het DeltaPort Donatiefonds, het Zuster Visser Fonds, de gemeente Westvoorne en giften van particulieren. Samen met de facebookpagina van Maria Rust is de werkgroep zo goed uitgerust om verder te gaan met het onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats.

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl

Afbeelding
Het kleine informatiebord met informatie over de kinderen die op Maria Rust zijn begraven
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws