Afbeelding
Foto: JosUijtdehaage

In één week stapt Brielle over op 'omgekeerd inzamelen': een mega-logistieke klus

Actueel 852 keer gelezen

Brielle – Door 'omgekeerd' in te gaan zamelen' hoopt Brielle het restafval terug te kunnen dringen van 300 naar 100 kg per inwoner. Lang is erover nagedacht hoe het afvalbeleid in Brielle het beste geregeld zou kunnen worden.

Wethouder André Schoon heeft heel wat avonden samen met collega's en ambtenaren voor zalen gestaan om de inwoners van Brielle te informeren en te betrekken bij het ontwikkelen van de plannen. Nu het 'omgekeerd inzamelen' bijna een feit is, blijkt toch lang niet iedereen tevreden: "de afval containers zijn een sta-in de weg, ze zien er niet mooi uit en het is te ver lopen naar de ondergrondse containers. Een bekende Briellenaar schrijft dat hij toch wel 'een verdomd eind moet lopen om zijn afval op de juiste plek te kunnen dumpen.' En als klap op de vuurpijl kopt het AD dat steeds meer gemeenten stoppen met het apart inzamelen van plastic.

Wethouder André Schoon blijft er rustig onder. "We moeten zorgen dat de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we iets gaan doen aan de CO2-uitstoot. Er zijn klimaatafspraken gemaakt en daar willen we ons ook als gemeente Brielle aan houden. Gemiddeld produceert elke Briellenaar maar liefst ongeveer 300 kilo afval per jaar en dat maakt Brielle tot een van de slechtst scorende gemeenten in Nederland. Dit moet terug naar 100 kilo. Dat is een enorme omschakeling, waar iedereen nog aan moet wennen. Zelf heb ik al gemerkt dat het me steeds makkelijker afgaat. Je kunt het papier en het plastic- en metaalafval meteen in de container gooien. Naast de duurzaamheid die natuurlijk voorop staat, is er ook nog een financiële prikkel. De milieubelasting die wordt geheven bovenop het normale tarief van afvalverwerking, is namelijk kort geleden gestegen naar € 31,39 per 1000 kilo afval. Die belasting kost Brielle dus jaarlijks meer dan € 150.000. Wanneer we erin slagen ons restafval te verminderen naar 100 kilo per inwoner, geeft dat dus een kostenbesparing van ongeveer € 100.000 per jaar: daar kan heel wat voor worden gedaan!

Brielle heeft besloten de hele omschakeling in een week te doen. Dat heeft veel voordelen en is overzichtelijker voor de inwoners, maar is natuurlijk ook wel een enorme operatie. Op 8.000 adressen moeten containers worden bezorgd. Er zijn daarbij een paar kleine foutjes gemaakt, maar die zijn inmiddels hersteld.

Tot 17 maart geen pasje nodig
Om iedereen te laten wennen en te kijken of alles goed loopt, kan er tot 17 maart zonder pasje restafval in de ondergrondse containers worden gegooid. Zodra een van de 140 ondergrondse containers vol is, geeft de ingebouwde sensor een seintje aan afvalverwerker Renewi dat deze geleegd moet worden.

Container met geel deksel
André Schoon: 'We hebben ernaar gestreefd de afstand naar een ondergrondse container zo kort mogelijk te laten zijn. Gemiddeld is deze 150 m, maar voor sommige inwoners is het inderdaad verder lopen. We hebben de plekken zoveel mogelijk in overleg met de inwoners uitgekozen, maar er moet natuurlijk ook ruimte beschikbaar zijn. Dat was vooral in de binnenstad lastig. Je moet wel bedenken dat je nu veel minder restafval overhoudt dan eerst en dat het makkelijker is even met een klein zakje naar een container te lopen. Voor wie het echt niet lukt en voor wie ook geen buren of familie kan inschakelen, is er op aanvraag een container met geel deksel beschikbaar.'

Opwaaiende deksels
Veel mensen vinden de containers er veel minder degelijk uitzien dan de vroegere grijze: de deksels bubbelen en waaien gauw op. Volgens André Schoon zijn de bakken kwalitatief in orde. Het te investeren bedrag was zo hoog dat ze Europees aanbesteed moesten worden. Als blijkt dat ze niet aan de gestelde eisen voldoen, moet de leverancier uiteraard zorgen voor andere. Iedereen heeft drie grote containers gekregen, maar als over enige tijd blijkt dat die eigenlijk te groot zijn, kun je ze inruilen voor kleinere.

Tja, en dan het artikel in het Algemeen Dagblad van 19 januari jl. waarin staat dat veel gemeenten toch weer overgaan op nascheiding. 'Met papier lukt dat in ieder geval niet', zegt André Schoon, 'dat wordt nat in de bak en kan dan niet meer gebruikt worden. De techniek van nascheiding is nog niet echt perfect; er staat bovendien alleen nog een fabriek in Friesland en het is natuurlijk nog veel milieuonvriendelijker als je afval helemaal daar naar toe moet brengen. Ook de AVR is bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van nascheiding, maar zo ver is het lang nog niet. We wilden graag meteen beginnen, en daarom hebben wij gekozen voor omgekeerd inzamelen.'

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws