Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Door de gekapte bomen het bos niet meer zien

Actueel 495 keer gelezen

Hellevoetsluis - Afgelopen zaterdag verzamelden de Bomenridders uit Spijkenisse zich bij het Ravensehout. Ze zien overeenkomsten met de kap in het Ravensehout en de plannen voor het Mallebos en willen niet dat 'hun' Mallebos hetzelfde lot wacht. De Hellevoetse Tonny Overweg komt als jaren in het Ravensehout in Nieuwenhoorn en vertelt de Bomenridders over de kap die hier reeds is uitgevoerd.

Het geluid van auto's die met honderd kilometer per uur over de N57 rijden, modderige paden waar je haast in wegzakt en overal boomstronken. Het Ravensehout is een stuk minder bos geworden dan het was. Hele stroken met bomen zijn weggehaald en vanuit veel plekken in het bos kun je zelfs auto's zien rijden. Het geluid van vogels en de geur van de natuur is nergens meer te bekennen. Tonny Overweg vindt het een triest gezicht. "Dit is een bos ruïneren, nu blijven mensen weg, want het mooie van het bos is helemaal verdwenen."

Bomenridders nemen een kijkje
De Bomenridders uit Spijkenisse en Dick Slottje van Natuurlijk Park Vogelzang zijn bang dat het Mallebos hetzelfde te wachten staat. Daarom kwam zij in het Ravensehout filmen. "We hopen met een stukje beïnvloeding dat de maatregelen minder rigoureus wordt uitgevoerd," zegt Dick Slottje. Tonny Overweg waarschuwt het gezelschap: "Jullie moeten je echt hard maken, als dit ook bij jullie gebeurt is dat verschrikkelijk." Tonny Overweg woont al meer dan vijfentwintig jaar in Hellevoetsluis. "Ik heb het bos aangelegd zien worden en kom er regelmatig." Met een verdrietige blik kijkt ze naar de lege vlakte. Ze hebben de rand van het bos weggehaald. Als je hier nu 's ochtends loopt, loop je in het geluid van de spits. Ook de verlichting van de auto's verstoort de rust in het bos."
Essentaksterfte
De reden dat er grote stroken bomen zijn gekapt is volgens Jasper Louman van Staatsbosbeheer vanwege essentaksterfte en verjongingskap. "In het geval van de verjongingskap waren de populieren aan het einde van hun cyclus. De werkzaamheden in het kader van de essentaksterfte vormden een mogelijk gevaar doordat zij instabiel zouden kunnen worden als gevolg van de essentaksterfte." Ook dit jaar zullen er nog werkzaamheden in het Ravensehout plaatsvinden", zegt Louman. Volgens Louman zal er na verwachting de komende twee weken herplanting plaatsvinden. "Denk aan eik, es, iep en linde, ook worden er nieuwe populieren aangeplant," laat Louman weten.

De plant begint dus al snel maar het bos is niet in één keer terug. "Na de herplant zullen er weer bomen staan maar het duurt nu eenmaal een tijd. Hoe graag we het soms ook willen, de natuur laat zich niet haasten."

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws