Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Haringvlietsluizen zo nu en dan op kier tijdens testopeningen

Actueel 195 keer gelezen

Hellevoetsluis - Sinds 15 november trad het nieuwe Kierbesluit in werking. Exact 47 jaar na de opening van de Haringvlietsluizen door Koningin Juliana. Het Kierbesluit heeft als doel om de vismigratie van vissen als zalm en zeeforel te verbeteren.

Wanneer de waterstand in het Haringvliet lager is dan op zee gaan sinds 15 november de sluizen van de Haringvlietdam op een kier. Voordat de Haringvlietdam werd gebouwd was er nog geen harde scheiding tussen het zoete en het zoute water in het Haringvliet. Hierdoor verschoof de grens tussen zoet en zout water met de getijden.

Op 15 november 2018 stelde Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) samen met Waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf het Kierbesluit officieel in werking. De sluizen was de eerste maand na het in werk treden van het besluit nog dicht vanwege droogte. Nadat het water genoeg was gestegen kon Rijkswaterstaat gaan testen of de systemen werken. In december begonnen medewerkers van Rijkswaterstaat met korte testopeningen. Voordat Rijkswaterstaat verder gaat testen zullen ze de resultaten van de testopeningen eerst bekijken en evalueren.

Waarom is vismigratie belangrijk?
Voor vissen als zalm en forel is het belangrijk dat de sluis op een kier kan. Zij gebruiken het Haringvliet namelijk om hun eitjes te leggen in zoet water. Zelfs voordat de sluis op een kier mocht worden gezet kwamen deze vissen al bij de sluizen, ze werden namelijk aangetrokken tot het zoete water. Wanneer de sluis op een kier gaat tijdens hoog getij kunnen vissen door de kier alsnog door het Haringvliet zwemmen. Dit heeft niet alleen impact op Nederland, maar ook op internationaal gebied. De vissen zouden door het Kierbesluit kunnen migreren naar andere landen in Europa.

Wat zijn de gevolgen voor Hellevoetsluis?
De kier heeft een aantal gevolgen voor Hellevoetsluis. Voor het Kierbesluit was het Haringvliet volledig zoet. Wanneer er nu hoog water is zal een deel van het water in het Haringvliet zich mengen met zout water. Dit gebeurt ook in het stukje Haringvliet bij Hellevoetsluis. Om ervoor te zorgen dat de innamepunten van zoet water niet in gevaar kwamen zijn er sinds 2014 verschillende compenserende maatregelen genomen. Hieronder vallen onder andere het verbreden van de sloten en het verplaatsen van de innamepunten van zoet water. De werkzaamheden rondom de compenserende maatregelen zijn allemaal afgerond voordat het Kierbesluit in werking trad. Hierdoor is de zoetwatervoorziening van onder andere Hellevoetsluis veiliggesteld. Al verschuift de scheiding tussen zoet en zout water met het getij er zal geen sprake zijn van de terugkeer van eb en vloed. Daarnaast zullen de sluizen tijdens storm volledig sluiten om de veiligheid rond het Haringvliet te garanderen. De dam is gebouwd naar aanleiding van de watersnoodramp van 1953.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws