Het Vocaal Ensemble Musa staat onder leiding van Peter Dijkstra
Het Vocaal Ensemble Musa staat onder leiding van Peter Dijkstra

Bijzonder meesterwerk van Vocaal Ensemble Musa in St. Catharijnekerk

Actueel 154 keer gelezen

Brielle - Op 13 januari aanstaande om 15.00 uur brengt Vocaal Ensemble Musa onder de artistieke leiding van de gerenommeerde Peter Dijkstra, wel een heel bijzonder programma in de St. Catharijnekerk: het Russisch psalmenmeesterwerk van Alfred Schnittke.

Dit meesterwerk wordt maar zelden uitgevoerd omdat het zo moeilijk is en alleen zeer geoefende koren in staat zijn het te brengen. Het concert wordt voorafgegaan door een korte lezing van Joost Heutink, kunsthandelaar, ikonenkenner en tenor in het koor. In zijn inleiding zal hij de toehoorders aan de hand van iconen en verhalen meenemen naar het Rusland van de 16e eeuw. De lezing begint om 14.15 uur.

Het meesterwerk van Schnittke is gebaseerd op de Russisch orthodoxe koormuziek, die gekenmerkt wordt door het ontbreken van instrumentale begeleiding. En hoewel deze twaalf psalmen die samen dit meesterwerk vormen a capella worden gezongen, klinkt de koormuziek soms toch bijna instrumentaal, vooral het laatste vers dat met open mond en dus zonder woorden wordt gezongen.

Schnittke schreef dit psalmenmeesterwerk ter gelegenheid van de viering van duizend jaar Russische orthodoxie. Voor de tekst van dit monumentale werk maakte de componist gebruik van tien verzen van een 16e-eeuwse anonieme monnik. Het was 1988, de tijd van de glasnost, de einddagen van het communisme, een tijd waarin in Rusland de belangstelling voor religie en oude tradities herleefde.

De 16e eeuw in Rusland werd gekenmerkt door een opleving van het kloosterleven en een hang naar ascese. Monniken probeerden hun hartstochten en begeerten te beteugelen en dit ging heel ver. Sommige monniken groeven zich in tot hun middel om niet aan hun seksuele driften te worden herinnerd, een andere wordt altijd afgebeeld op krukken, omdat hij zijn leven staand doorbracht en zich het comfort van zitten of liggen ontzag. De muziek roept de sfeer op van een wereld waarin aards bezit en het eigen leven ondergeschikt zijn aan de ziel, waarin opgeroepen wordt de martelaren te volgen en het leven op te offeren voor het ware geloof.

Joost karakteriseert de muziek als overweldigend. "Door de speciale toonzetting wordt een voortdurende spanning gecreëerd en wordt de luisteraar als het ware niet met rust gelaten." De uitvoering in de St. Catharijnekerk in Brielle wordt beslist een intense en bijzondere ervaring die u niet mag missen.

Het concert wordt georganiseerd door Irene Kleinjan van Stichting Collegium Vocale Briela, die ook jaarlijks de Mathäus-Passion in de Catharijnekerk organiseert. Kaarten à € 21,75 zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa https://www.ntk.nl/voorstelling/boetepsalmen-van-alfred-schnittke

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws