Wethouder Schop metselt een zwaluwsteen
Wethouder Schop metselt een zwaluwsteen Foto: Gemeente Hellevoetsluis

Vaste verblijfplaatsen voor vleermuizen en gierzwaluwen

Actueel 347 keer gelezen

Hellevoetsluis - In de gemeente Hellevoetsluis zijn voor het eerst vaste verblijfplaatsen voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen in nieuwe woningen ingemetseld. Dit is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen, waarbij in nieuwe woningen ook leefruimte wordt gecreëerd voor planten en dieren.

De woningen staan aan de Jacq Perkstraat en zijn ontwikkeld door de Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje BV in samenwerking met NLo projectontwikkeling uit Oostvoorne. De gierzwaluwstenen en vleermuiskasten worden door aannemer Fraanje op verzoek van de gemeente bij de woningen ingemetseld en zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Wethouder Peter Schop: "Als gemeente vinden wij natuurinclusief bouwen belangrijk. Door sloop, renovatie en na-isolatie gaan veel verblijfplaatsen van vogels en vleermuizen verloren. We stimuleren projectontwikkelaars en inwoners om nieuwe verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen te creëren, zodat deze soorten voldoende leefplekken houden in Hellevoetsluis. Wij zijn dan ook heel blij dat deze projectontwikkelaar als eerste in de gemeente bereid is om nestplekken in te metselen." Naast het inmetselen van deze kasten worden binnen dit woningbouwplan de platte daken ook deels voorzien van een groen dak met vetplantjes. En het openbaar groen tussen de woningen wordt met diervriendelijke beplanting ingericht.

De gemeente is in gesprek met ontwikkelaars van andere bouwlocaties om te vragen of zij ook verblijfplaatsen voor vleermuizen en vogels willen creëren. Daarnaast wordt aan ontwikkelaars van nieuwe bouwprojecten gevraagd of zij andere vormen van natuurinclusief bouwen toe willen passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van daken waar planten op groeien. Op deze manier kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan de natuur en aan het klimaat.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws