Afbeelding

Veel steun voor het oprichten van een hospice in Voorne

Actueel 300 keer gelezen

Brielle – Ellis Thiel, lid van de commissie samenleving namens de VVD, merkte dat er een grote behoefte is op Voorne aan een hospice. Haar initiatief om ervoor te zorgen dat er op zo kort mogelijke termijn een wordt opgericht, werd tijdens de raadsvergadering van 30 oktober jl. van harte gesteund door alle gemeenteraadsleden.

Sterven in een huiselijke kring met passende zorg geniet de voorkeur. Als dat echter om welke reden dan ook, niet mogelijk is, dan is een hospice in de vorm van een (bijna thuis huis) een mooi alternatief. Inwoners die hun leven doorbrengen op Voorne hebben het recht de laatste levensfase eveneens op Voorne door te brengen. Het waren woorden uit de motie die VVD-fractievoorzitter Arie van Gorsel in de gemeenteraadsvergadering van 30 oktober jl. met steun van alle fracties in de Brielse raad inbracht. De dichtstbijzijnde hospices bevinden zich nu in Spijkenisse, Dirksland en Zuid-Beijerland. Dat leidt tot hele nare situaties, bijvoorbeeld voor partners die zich elke dag door de files heen moeten worstelen om hun naaste te kunnen bezoeken, terwijl ze in veel gevallen zelf al een hoge leeftijd hebben. IBGB-raadslid Johan 't Mannetje die werkzaam is in de uitvaartbranche kon de problemen volledig onderschrijven.

Wethouder wil zich volledig inzetten voor de komst van een hospice

Wethouder Bert van Ravenhorst verklaarde zich er volledig voor in te willen zetten dat er een hospice op Voorne gerealiseerd gaat worden. De ontwikkelingen gaan snel. Vier jaar geleden is er nog een onderzoek naar gedaan, en de uitkomst daarvan was toen nog dat het niet nodig was. De verwachting is dat dementie in 2050 doodsoorzaak nr. één zal zijn. Vanaf de oprichting in 2003 van de andere voorzieningen in de regio bestaan er al wachtlijsten. Professionele stervensbegeleiding is dus geen luxe maar noodzaak.

Voorbereiding

De voorbereidingstijd om te komen tot een goed functionerende hospice is minimaal twee jaar. De wethouder zal beginnen met het aangaan van gesprekken met alle betrokkenen, waaronder huisartsen, zorginstellingen en zorgverzekeraars. Hij zal zich daarbij oriënteren over de mogelijkheden die er zijn en alle betrokkenen krijgen bij deze gesprekken alle ruimte om hun behoeften en wensen kenbaar te maken. De overige gemeenteraden op Voorne-Putten zullen door Brielle van het initiatief op de hoogte worden gesteld.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws