Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Aandacht voor dementie

Actueel 214 keer gelezen

Spijkenisse – Om aandacht te vragen voor een dementievriendelijke samenleving deelde wethouder Soeterboek vanmorgen in de Uitstraat in het centrum bloemen en informatiefolders uit.

Samen met vrijwilligers van het Alzheimer Café Spijkenisse en medewerkers van Mee, ging de wethouder met bezoekers van het winkelcentrum in gesprek over hun ervaringen met dementie. Op het signaleringskaartje dat werd uitgedeeld staat beschreven hoe dementie herkend kan worden en tips over hoe met mensen met dementie om te gaan. De actie werd georganiseerd door de afdeling Voorne-Putten van stichting Alzheimer Nederland. Ook op andere locaties op de eilanden gaven gemeentelijke vertegenwoordigers vandaag acte de présence bij soortgelijke voorlichtingsacties.

Dementie is een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes; de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie gaan de zenuwcellen en/of de verbindingen tussen de cellen in de hersenen kapot. In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later ontstaan problemen met denken en taal. Ook veranderingen in karakter en gedrag zijn kenmerkend. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter; één op de drie krijgt dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met deze ziekte.

Elk jaar besteedt de afdeling Voorne-Putten van Alzheimer Nederland aandacht aan Wereld Alzheimerdag. Dit jaar in combinatie met de viering van het 10-jarig bestaan van het Alzheimer Café Spijkenisse. Daarom wordt op donderdag 20 september in Theater de Stoep een Alzheimer symposium met als thema 'De kracht van beleving' georganiseerd. De rode draad in het programma van het symposium is de beleving van dementie op gebied van voeding, technologie, bewegen, muziek, gedrag, kunst en cultuur. Het programma begint om 15.00 uur. Er zijn presentaties, sprekers en workshops. 's Avonds wordt afgesloten met de theatervoorstelling 'De Bovenkamer' van Thomas Borggrefe. Het symposium is bedoeld  mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals, vrijwilligers en mensen die op andere manieren betrokken zijn bij dementie. Het symposium is gratis, maar er moet wel vooraf worden aangemeld voor de workshops.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws