Afbeelding

Oud-mariniers roeien van Vlissingen via Hellevoetsluis naar Rotterdam

Actueel 295 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 6 september vertrok de groep mariniers in alle vroegte vanuit Vlissingen in vier sloepen voor een roeitocht naar de haven van Rotterdam. De veteranen zullen zaterdagmiddag rond 15 uur in de Maasstad aankomen tijdens de Wereldhavendagen.

Door de harde wind en de hoge golven moesten zij een stuk over land   "Het is te gevaarlijk", vertelt Leo Blokland. "Het is een fysiek hele zware tocht en deze weersomstandigheden, windkracht 4 tot 6, maken het erg zwaar."

Van Westenschouwen naar Stellendam werden de sloepen over het land vervoerd waarna ze weer te water werden gelaten zodat de oud-mariniers hun tocht door kunnen zetten richting het Spui. Gisteravond rond 18.30 uur meerden ze aan in Hellevoetsluis nadat ze eerst bij de vuurtoren een groet hadden gebracht aan de echtgenote van één van hun kameraden. Oud-marinier Harry roeit dit jaar niet, omdat zijn vrouw Tineke terminaal ziek is. "Tineke is altijd nauw betrokken geweest bij onze tochten en wij willen haar een groet brengen."

Deze bikkels maken deze roeitocht echter niet zomaar; ze zamelen geld in voor oud-mariniers die hulp nodig hebben. Onder de roeiers zitten veteranen die zichtbaar en niet-zichtbaar gewond zijn geraakt tijdens een missie. De Dutch Marines Rowing Challenge zorgt voor verbroedering, afleiding en vertrouwen onder de oud-mariniers. De jongste roeier die aan de tocht van Vlissingen naar Rotterdam meedoet is 38 jaar en de oudste oud-marinier is 78 jaar.

Tijdens de tocht van Vlissingen naar Rotterdam hebben de mannen op het strand bij Westkapelle een krans gelegd om mariniers te eren die zijn omgekomen tijdens WO II. Zaterdagochtend roeien ze het laatste stuk op de Maas en zullen 's middags tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam worden opgewacht bij het marinefregat de Zr. Ms. Evertsen.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://www.groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws