Afbeelding
Foto: pixabay.com

Aandacht voor de veteranen

Actueel 149 keer gelezen

Spijkenisse - Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.00 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies.

Iedere militair die gevochten heeft of uitgezonden is geweest, mag zich veteraan noemen. Of hij nu actief geweest is tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Bosnië of Afghanistan, dat maakt niet uit. Op dit moment zijn er militairen op missie in Mali. Ook zij mogen zich na terugkeer veteraan noemen.

Veteranendag
Op 30 juni, tijdens Nationale Veteranendag, staat Nederland even stil bij de inzet van deze militairen voor onze vrede en die van anderen. Ook in Nissewaard was er aandacht voor de veteranen en wel op vrijdagmiddag. Burgemeester Salet ontving de veteranen op het gemeentehuis. Alle veteranen in Nissewaard waren voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Circa 150 man was aanwezig. Onder de uitgenodigde veteranen waren er ook die wel wilden gaan, maar het niet konden. De stap naar buiten was te stressvol.

Alert
Niet alle militairen komen ongeschonden terug van hun missie. Lichamelijke verwondingen zijn vaak zichtbaar, geestelijke verwondingen niet. Zodra een militair zijn missie heeft afgerond, worden er gesprekken gevoerd en vindt er ook een medische controle plaats. Na ongeveer een jaar stopt die begeleiding en staat de militair er alleen voor. Voor de een is het makkelijker om de draad in Nederland weer op te pakken dan voor de ander. Tijdens een uitzending zijn militairen 24 uur per dag alert en op elkaar aangewezen en alles gaat volgens een afgesproken patroon, iedere afwijking kan problemen opleveren. In een oorlogsgebied is dat van levensbelang, maar terug in de burgermaatschappij kan dat gedrag niet altijd losgelaten worden. Ze missen de structuur die er bij Defensie heerst. Veteranen die ergens binnen gaan, zoeken vaak een plek waarbij ze tegen de muur kunnen zitten en zicht hebben op de deur. Ze willen alles onder controle houden. Niet iedereen kan begrip opbrengen voor dit gedrag wat spanningen met zich meebrengt.

Herinneringen
Ook herinneringen spelen een rol in het leven van een veteraan. In Afghanistan werd er een kamp opgebouwd. Om dat voor elkaar te krijgen, moesten konvooien met materiaal naar de nieuwe kamplocatie worden gebracht, die in onbekend gebied lag. Bij dreiging en gevaar vlogen apache helikopters laag boven het konvooi voor bescherming. Oefeningen op Voorne-Putten, maar ook het overvliegen van helikopters zoals kort geleden plaatsvond, brengen de herinneringen terug. Sommige oud-militairen duiken letterlijk onder de tafel en zijn helemaal van slag. Defensie probeert deze mensen wel te helpen, maar ze moeten zelf de stap zetten en het Veteranenloket bellen. Het Veteranenloket is een onderdeel van het Veteraneninstituut in Doorn en 24/7 bereikbaar voor militairen en hun naasten. Want ook voor die laatsten wordt de wereld op zijn kop gezet als hun kind of partner uitgezonden wordt en na terugkeer problemen krijgt. Tijdens de uitzending kunnen zij een beroep doen op de vrijwilligers van het Thuisfront.

PTSS
Ongeveer 5% van de veteranen heeft te maken met de posttraumatische stressstoornis, ook wel bekend als PTSS. Bij 15% van de veteranen is er sprake van één of twee symptomen van PTSS. Het duurt soms acht tot tien jaar voor de klachten zich openbaren. Vaak begint het met hoofdpijn, nekpijn etc. Een veteraan meldt zich ziek en dan is het te hopen dat iemand beseft wat er aan de hand is en zorgt dat de persoon in kwestie doorverwezen wordt naar Centrum '45. Hier krijgt een veteraan alle hulp die nodig is.

Veteranenvlag
Op Veteranendag mag ook de veteranenvlag uitgestoken worden. Deze vlag is ontworpen door veteraan Edo en bestaat uit vijf schuine balken. Uiteraard is de Nederlandse vlag in deze vlag opgenomen, daarnaast staat lichtblauw voor de VN uitzendingen en worden de andere uitzendingen uitgebeeld door de groene kleur. Voor andere veteranen staat het lichtblauw voor de luchtmacht, rood voor de oorlog, wit voor de vrede, donkerblauw voor de marine en marechaussee en groen voor de landmacht.

Veteranen staan garant voor onze vrijheid; geef ze respect maar ook de hulp die ze nodig hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws