Wereldkampioene Chantal Blaak snelt in haar regenboogtrui voor de tweede achtereenvolgende keer naar de nationale titel.
Wereldkampioene Chantal Blaak snelt in haar regenboogtrui voor de tweede achtereenvolgende keer naar de nationale titel. Foto: Dan Rolandus

Wereldkampioene Chantal Blaak prolongeert landstitel

Sport 96 keer gelezen

Hoogerheide- Chantal Blaak heeft afgelopen zondag in haar WK-trui op magistrale wijze haar nationale titel op de weg verdedigd. De Wereldkampioene uit de topformatie van Boels-Dolmans soleerde in Hoogerheide naar de overwinning. Amy Pieters maakte het feest voor de ploeg compleet door in de sprint Marianne Vos, die de koers open brak, voor plaats twee achter zich te houden.

Dan Rolandus

Het regende nieuwe aanvallen. Floortje Mackaij en Chantal Blaak probeerden het in volle finale, maar zij kregen geen ruimte. Annemiek van Vleuten was actief op de meer selectieve stroken, maar haar poging werd ook verijdeld. Een nieuwe aanval van Blaak bleek de juiste. Net als vorig jaar op het NK en ook op het WK in Bergen soleerde ze naar de streep in Hoogerheide. 'Dit had ik niet verwacht. Zo ben ik nooit kampioene, nu win ik de tweede NK-titel op rij. En dat ook nog eens in mijn regenboogtrui. Ik vond het al prachtig om hier in deze trui te mogen rijden. Iedereen had in deze extreme warmte al best een jasje uitgedaan. Het was slopend. De demarrages volgden elkaar op. Iedereen zat kapot, maar toen ik het nog een keer probeerde kreeg ik de ruimte en moest ik het afmaken.' De equipe van Boels-Dolmans was drie man sterk. Evenals vorig jaar moest Jip van den Bos zich vanwege een blessure afmelden. Wereldkampioen Chantal Blaak, Olympisch kampioen Anna van der Breggen en Amy Pieters moesten de strijd aanbinden tegen de andere ploegen. 'Ook met z'n drieën gaan we voor de volle winst. De andere ploegen gaan toch naar ons kijken, dus willen we de uitdaging wel aangaan om de koers te dragen', sprak het trio in koor vooraf. 'We hebben het er voor de koers wel over gehad, maar het was duidelijk dat ieder zijn kans mocht gaan. Zo zijn we de wedstrijd ook onbevangen in gegaan. Ik was super gemotiveerd aan de koers begonnen. Ik ben heel blij met deze trui, want in Innsbruck ga ik op dat parcours geen wereldkampioen worden, dus ga ik na het WK gewoon in het rood wit en blauw rijden. Ik ben heel blij met deze titel. De eerste nationale titel heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven en de wereldtitel heeft mij veranderd', besloot de Zuidlandse, die vorige week woensdag achter onder andere nationaal tijdritkampioen Ellen van Dijk een vijfde plaats bemachtigde.

Brons Daan Hoole
Daan Hoole heeft in Bergen op Zoom tijdens het nationaal kampioenschap Tijdrijden voor beloften de derde plaats behaald. De Zuidlander uit de equipe van SEG Racing Academy realiseerde in de 25,8 kilometer lange race een tijd van 31.46,61 minuten. Hartthijs de Vries uit het Friese Kollum werd Nederlands kampioen tijdrijden in 31.32,77. Nils Eekhoff uit Rijsenhout noteerde in 31.44,80 de tweede tijd. 'De tijdrit ging op zich best goed, maar in de details zal ik wat minder over de weg moeten slingeren.' De 19-jarige Zuidlander maakte afgelopen zaterdag in de wegwedstrijd voor beloften in Hoogerheide in de finale wederom indruk door deel uit te maken van een kopgroep van vijf man met verder de aanstichters Dylan Bouwmans (Metec) en Nils Sinchek (De Jonge Renner), Oscar van Wijk (Destil-Parkhotel Valkenburg) en Marten Kooistra (SEG Racing Academy). Julius van den Berg (SEG Racing Academy) was in aantocht. Daan Hoole, bengelend aan de staart van de koplopers, liet zich zakken om Julius van den Berg op te halen en naar voren te brengen bij de koplopers. Het bleek de laatste krachtsinspanning van de talentvolle Zuidlander, want toen dezelfde Julius van den Berg demarreerde, haakte de moegestreden Daan Hoole af. 'Het was super zwaar, de sterkste heeft gewonnen. Ik heb wat kopwerk gedaan, eerst voor Marten Kooistra. Nadat ik me heb laten zakken voor Julius heb ik hem naar de kopgroep gebracht. Na zijn demarrage was de pijp helemaal leeg. Wat ik kon doen voor de ploeg, heb ik gedaan', besloot de eerstejaars belofte. Julius van den Berg mocht zich als opvolger van zijn vorige ploeggenoot Fabio Jakobsen (nu Quick Step) in het rood wit en blauw laten huldigen.

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws