Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek

Column 137 keer gelezen

Bijstand – spin

Ja hoor ze doen het weer, Bijstanders demoniseren. Want ach gratis geld bestaat niet!

Nee gratis geld bestaat inderdaad niet. Van iedereen wordt verwacht dat hij zijn rekeningen betaalt. Dat proberen de meeste mensen dan ook. Ik zal ook niet ontkennen dat er veel mensen niet met (onvoldoende) geld kunnen omgaan. Dit resulteert in schulden of omdat de hobby zo leuk is of omdat de vaste kosten het inkomen overstijgt.

Hoe vaak lees je niet en hoor je in wandelgangen de kreet: "Dan ga toch werken ?" of dat alles oplost. Ja ik wil dolgraag werken wordt er dan teruggeroepen maar, er is geen werk! Waar een wil is , is een weg klopt heel vaak. Maar ook niet altijd.

Mensen zijn beperkt in hun kunnen om diverse redenen. het ene is: De leeftijd dan gezondheid, opleiding, richting en heel belangrijk talent. De een is een "volger" weer een ander is "leider". Kritiek word niet geduld op bepaalde werkvloeren. Van een ander wordt verwacht dat hij 24/7 voor de "baas" klaarstaat terwijl anderen zich "onmisbaar" voelen en zich daarom niet ziek melden als er wat aan de hand is. Seen It, Done It !

Ook een probleem zijn de tijdelijke contactjes, variërend van 0 uren tot 40 uur en zeer flexibel. 20 uur per week laat zich vertalen in werk van 08.00 tot 10.00 uur en dan een cluster op dezelfde dag van 16.00 tot 18.00 uur. Is wel een leuke baan hoor maar die tijden slopen je want wat doe je in de tussentijd van zo'n GEBROKEN DIENST. naar huis, maar dat is dan wel dubbele reiskosten op een dag die niet betaald worden. Pauze uren worden niet betaald en als je dan 13.85 p/u Bruto verdient levert het niet echt veel op.

Dus laten we de mantra eens omdraaien, ik bedoel deze mantra:

Uitkeringen zijn zo hoog dat werken niet loont ! Daarom dienen de uitkeringen verlaagd te worden zodat werken weer loont.

We zijn al vanaf de 80'er jaren aan het bezuinigen cq ombuigen. iedere keer 1,5 % inflatie per jaar. Daarbij opgeteld bevriezingen van salarissen en als klap op de vuurpijl ook nog een andere muntsoort ( tegen 2,20)

De vaste kosten, wonen, voedsel, energie en andere kosten gaan wel iedere keer de hoogte in. Dus als het een stilstaat en het andere hoger wordt ontstaat er een onbalans. Als je gaat kijken aan de negatieve kant, zou er geld bij moeten. Dat is ook gebeurd bij het inkomen uit uitkering ( Ouderdomspensioen , Werkloosheidswet en Bijstand). Alles zo minimaal dat het uitkomt op 70% van het minimumloon. Dat schijnen we toch minimaal nodig te hebben om menswaardig te leven.

Dus laten we het eens omdraaien die mantra.

Werken loont pas als het salaris minimaal 30% hoger ligt dan een uitkering met daarbovenop het verlies aan toeslagen (subsidies). De werkgevers zullen eens dieper in de buidel moeten tasten op lonen, hierdoor loont werken weer en komt er juist meer werk

Maar de werkgevers proberen unog steeds wijs te maken dat een uitkering ontvangen gelijk staat aan luiheid en dat het een groot feest is. Hetzelfde wil de Staat u ook doen geloven en daarom wordt de bijstander geschoffeerd, beledigd, uitgekleed en gecontroleerd gelijk een zware crimineel.

U geeft nl uw laatste restje privacy en onafhankelijkheid op voor een grijpstuiver. En dat uit noodzaak. Want "Die niet werkt, zal niet eten"

Dr.Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws