Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Krasse dame viert 100ste verjaardag

Actueel 385 keer gelezen

Spijkenisse – Zaterdag vierde mevrouw Elizabeth Hendrika Maria van Belle-Biester haar 100-ste verjaardag. Vandaag kwam burgemeester Salet bij de eeuwelinge op bezoek om haar te feliciteren.

Ze werd in het Rotterdamse Spangen geboren en had een jongere zus die Annie heette. Bep groeide ook op in Spangen en ging bij de zusters naar de katholieke (lagere) school. Voor haar trouwen werkte ze in de bakkerswinkel van Van der Meer en Schoep in de Zwart Janstraat. In dezelfde straat werkte Herman van Belle in een slagerij. Bep en Herman leerden elkaar kennen en trouwden in 1939 in Rotterdam. Ze gingen in de Cleyburgstraat wonen waar Beps moeder bij hen inwoonde. Vier keer was mevrouw Van Belle zwanger, maar telkens eindigde dit in een miskraam; één van de kinderen stierf enkele dagen na geboorte. Een groot verdriet omdat Bep graag moeder had willen zijn. Later wilde ze wel weer gaan werken, maar haar man vond dat geen goed idee. 'Als jij gaat werken blijf ik voortaan thuis', zei hij. 'Ik heb altijd graag het huishouden gedaan en gepoetst; het was wel goed zo.' In de oorlog werd meneer Van Belle tewerk gesteld in het Duitse Stutgard. Bep reisde hem achterna en verbleef tot het einde van de oorlog daar.

Toen meneer Van Belle als procesoperator bij een chemisch bedrijf in de Botlek ging werken, verhuisden Bep en haar man naar Spijkenisse. Het stel ging graag op vakantie naar Oostenrijk. Later toen meneer Van Belle met pensioen was, gingen ze vaak enkele maanden naar het mooie land. 'We gingen dan met de nachttrein, m'n man reed geen auto. Telkens gingen we weer ergens anders in Oostenrijk kijken. Dat verveelde niet.' Beps man werd ziek en overleed al 36 jaar geleden.

Vier jaar geleden brak de krasse dame haar heup. Ze herstelde, revalideerde en keerde toch weer terug naar haar eigen huis, waar ze met hulp nog steeds zelfstandig woont. Als het weer goed genoeg is gaat ze af en toe met haar neef, de zoon van Beps overleden zus, op pad. 'Dan doen we een rondje kinderboerderij en eindigen steevast voor een borreltje bij De Keijzer op de Voorstraat', vertelt haar neef. Toen ze vorige week bij de Trotse Pauw waren aangeland bleken daar enkele nieuwe konijnenhokken in gebruik te worden genomen. De honderdjarige werd spontaan uitgenodigd om in plaats van de aanwezige wethouder het lint ter opening door te knippen.

Elke dag voor het avondeten drinkt Bep nog een borreltje. Ze staat nog altijd 's morgens om 6.00 uur op en gaat 's avonds bijtijds naar bed. Voor haar bijzondere verjaardag ontving mevrouw Van Belle vele mooie kaarten, bloemen, de nodige flessen jenever en felicitaties van koning Willem-Alexander en de commissaris van de koning. Met de enkele familieleden en mensen van het Leger des Heils, waar ze tot enkele jaren geleden regelmatig ging sjoelen en bingoën, werd afgelopen zaterdag toen ze werkelijk jarig was, een gezellig verjaardagfeest gevierd.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws