Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Burgemeester helpt mee bij Scholingswinkel

Actueel 167 keer gelezen

Hellevoetsluis - In haar Nieuwjaarstoespraak afgelopen januari deelde burgemeester Junius mee dat ze dit jaar stage wil gaan lopen.

Dit gaat ze doen bij diverse bedrijven, instellingen en verengingen in de gemeente. Ze wil zo ontdekken wat bijvoorbeeld vrijwilligers in de gemeente bezighoudt. "Ik wil zo een goede kijk achter de schermen krijgen'', aldus de burgemeester.

Op vrijdag 13 april stond een bezoek aan de scholingswinkel van het Albeda College op het programma. Rond 10 uur arriveerde burgemeester Junius op de scholingswinkel aan de Forel in Hellevoetsluis. Daar werd zij welkom geheten door twee leerlingen van de winkel en de stuwende leerkracht achter het opleidingsprogramma van de Scholingswinkel.

Vervolgens kreeg ze uitleg over MBO opleiding niveau 1 waarbij er is gekozen voor een winkel waarin theorie en praktijk geïntegreerd zijn zodat naast de Nederlandse taal ,rekenen en Engels er ook klussen plaats vinden in de buurt en Hellevoetsluis. Dit doen de leerlingen onder begeleiding van een vrijwillige vakkracht.

Mevrouw Junius is zeer geinteresseerd hoe het gaat met de integratie van de anderstalige leerlingen. "Leerlingen werken hier veel samen en moeten cliënten ontvangen in de winkel en bij mensen thuis de wensen voor werkzaamheden bespreken en plannen. Belangrijk is dat ze daarbij natuurlijk de Nederlandse taal goed leren beheersen en leren verslagen te maken van wat ze hebben gedaan"

Hierna wordt er een bezoek gebracht aan een mevrouw die te kennen heeft gegeven dat zij leerlingen nodig heeft voor tuinonderhoud. De burgermeester is er getuige van hoe leerlingen dit bezoek doen en de wensen van de vrouw op papier zetten en afspraken maken, datum plannen voor de uitvoering. Uiteraard stelt de burgermeester veel vragen aan de leerlingen is over hun plannen voor hun toekomst en hun beroepskeuzes.

Later vertrekt het gezelschap naar de Kerk aan de Ring waar reeds zeven leerlingen aan het werk zijn onder begeleiding van twee vrijwilligers. Daar bekijken ze de restauratiewerkzaamheden aan de vloer van de kerk en het opknappen /bijhouden van de tuin rondom de kerk. Na gedane arbeid werd er onder het genot van een kopje koffie nog even gezellig nagepraat. 

Door het uitvoeren van de opdrachten via de Scholingswinkel doen de leerlingen praktijkervaring op en leren omgaan met klanten en opdrachtgevers. Zo leren ze vaardigheden die ook later in het werkzame leven van pas komen. De Scholingswinkel is gevestigd aan de Forel 9 in Hellevoetsluis.

Kijk voor meer lokaal nieuws uit Hellevoetsluis op http://www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws