Winnaressen Naomi Vink (l) en Ilse van Wijngaarden (r) met burgemeester Salet en spreker Wolfgang Kotek.
Winnaressen Naomi Vink (l) en Ilse van Wijngaarden (r) met burgemeester Salet en spreker Wolfgang Kotek. Foto: Foto-OK.nl

Scholieren luisteren aandachtig naar aangrijpend oorlogsverhaal

Actueel 830 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmorgen vond in de raadszaal van het stadhuis de jaarlijkse scholierenbijeenkomst plaats. Burgemeester Salet was aanwezig bij de bijeenkomst die sinds 2010 jaarlijks voorafgaande aan de Dodenherdenking gehouden wordt en die dit jaar 'Verzet' als thema had.

Zo'n 50 middelbare scholieren luisterden aandachtig naar het aangrijpende levensverhaal van spreker Wolfgang Kotek, die als achtjarig Joods jongetje door zijn grootouders uit Duitsland naar Nederland werd gebracht om oorlogsvervolging te voorkomen. 

De 87-jarige voormalig huisarts werd in 1930 als zoon van een Joodse vader en niet-Joodse moeder in het Duitse Wuppertal geboren. Vanwege het opkomende nazisme werd hij als kleine jongen bespot, gepest, uitgescholden en mishandeld. Zijn vader Max Kotek, die in 1922 vanuit Polen naar Duitsland was geëmigreerd, was kleermaker en had een klein textielbedrijf. Om te kunnen trouwen was Wolfgang's moeder voor haar huwelijk Joods geworden.

Vanwege de antisemitische ontwikkelingen in Duitsland, als Hitler aan de macht komt, houdt het gezin zich onopvallend en stil. In oktober '38 wordt vader opgepakt en op transport gesteld naar zijn geboorteland Polen. Wanneer twee weken later, op 9 november 1938, tijdens de Kristallnacht de synagoge in Wuppertal maar ook synagogen in heel veel andere Duitse steden in brand gestoken en vernield worden, is het voor Wolfgang niet meer veilig in Duitsland. 'Het voorspel van de moord op 60 miljoen Joden', zoals de heer Kotek de Kristallnacht tijdens zijn presentatie verwoorde. Zijn grootouders zetten hem op de trein naar Nederland; zijn moeder blijft achter in Duitsland.

Het achtjarige jongetje komt bij een gezin in Apeldoorn terecht. Er volgen daarna nog 14 pleeggezinnen. Zijn vader en moeder scheiden in '39 officieel, zodat moeder op papier geen Joodse meer is. Zij zorgt er ook voor dat een arts haar zoon onbesneden verklaart, zodat hij vanaf dat moment geen Jood meer is, geen ster meer hoeft te dragen en niet meer onder hoeft te duiken. Ondanks al het geweld, verraad en andere gruwelen overleven Wolfgang en zijn ouders de oorlog.

Na de bevrijding wordt Wolfgang herenigd met zijn moeder en vader, die sinds 1943 in Nederland ondergedoken zat. Het gezin bouwt een nieuw bestaan op in Nederland en Wolfgang wordt arts. Hij was meer dan 40 jaar huisarts in onder andere Amsterdam. De keuze voor dit beroep kwam grotendeels voort uit de ervaringen in zijn jeugd. Verder voelt de heer Kotek het als zijn plicht om zijn steentje bij te dragen aan verdraagzaamheid. Hij wil door zijn verhaal te vertellen uitdragen dat respect voor de medemens en godsdienstvrijheid een groot goed is. 'Geweld begint altijd met ruzie, maar je hoeft niet altijd terug te slaan als je geslagen wordt. De rechten van de mens moeten dicht bij huis gezocht en uitgedragen worden. Niet theoretisch maar vooral praktisch in het hier en nu. Nog steeds lijden miljoenen kinderen ter wereld onder terreur en geweld.'

Na de presentatie waarbij door de spreker ook vele foto's werden getoond, werden door de scholieren vragen gesteld. De middelbare scholieren hadden daarnaast meegedaan aan de gedichten- en tekenwedstrijd die aan de bijeenkomst verbonden was. Aan het einde van de bijeenkomst werden de winnaars bekend gemaakt. Ilse van wijngaarden uit klas 3E van Penta College Scala Rietvelden was met haar gedicht 'Alles ervoor over hebben' één van de winnaars. Zij zal haar gedicht op 4 mei tijdens de herdenkingsdienst in de Dorpskerk in Spijkenisse voorafgaande aan de Dodenherdenking voordragen. De tweede winnares Naomi Vink van dezelfde school zal haar gedicht 'Verzetshelden' op 4 mei tijdens de herdenking bij het monument aan de Vredehofstraat voordragen. Lara Boshoven van klas 2E Penta College Scala Molenwatering maakte de winnende tekening. Alle tekeningen zullen tijdens de herdenkingsdienst in de Dorpskerk te zien zijn.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws