Een recente cocaïnevondst in de Rotterdamse haven.
Een recente cocaïnevondst in de Rotterdamse haven. Foto: Douane

Verdachten aangehouden voor drugsinvoer Rotterdamse haven

Politie 415 keer gelezen

Rotterdam - De politie heeft vanmorgen in de regio Rijnmond acht verdachten (23-53 jaar) aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met de handel in verdovende middelen via de haven van Rotterdam. Een van de verdachten is een medewerker van de Belastingdienst. 5 Auto's en een vakantiewoning zijn in beslag genomen.

Vanochtend vroeg viel de politie binnen bij 12 woningen in Spijkenisse (5), Rotterdam (5), Rockanje en Capelle aan den IJssel en drie bedrijfspanden in Spijkenisse en Rotterdam en Den Haag. Vier van de aangehouden verdachten zijn mannen (38-53 jaar) uit Spijkenisse, Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Het Landelijk Parket (OM) ziet dit viertal als belangrijke leden  van een crimineel samenwerkingsverband (csv) dat zich bezighoudt met de invoer van verdovende middelen via de haven van Rotterdam. De aangehouden vrouwen zijn familieleden van de 53 jarige hoofdverdachte.

Misdaad mag niet lonen
De rechercheurs van de Landelijke Recherche gingen  vanochtend vroeg bij panden naar binnen. Nadat de verdachten waren aangehouden werd de zoeking gestart. Hierbij werden diverse dure sieraden aangetroffen waaronder een Rolex van bijna 70.000 euro. Ook werden 200 xtc pillen aangetroffen en 20.000 euro aan cash. Er werd beslag gelegd op  5 auto's  waar onder een Range Rover. Op een vakantiewoning in Rockanje  is eveneens beslag gelegd. In drugscriminaliteit gaat veel geld om. Politie en Justitie proberen zoveel als mogelijk het verkregen financiële voordeel af te pakken. Bankrekeningen en bitcoinsrekeningen  worden bevroren en luxe goederen worden afgepakt.  

Bestrijding van corruptie
Corrupte contacten met bijvoorbeeld medewerkers werkzaam in de haven, douaniers, en bedrijven die gebruikmaken van de haven (bijvoorbeeld  bedrijven die handelen in fruit of staal) maken het mogelijk voor criminelen hun internationale smokkeloperatie draaiend te houden.

Ook in dit onderzoek hadden verdachten contacten met havenmedewerkers. Een van de verdachten in dit onderzoek was werkzaam bij de Belastingdienst en gaf vertrouwelijke informatie door  aan de criminele organisatie . Het OM wil hun werkgevers hierover informeren en waarschuwen. 

De Rotterdamse haven is één van de grootste overslagpunten ter wereld. De Rotterdamse haven is samen met die van Antwerpen belangrijk voor criminelen om drugs Europa binnen te smokkelen. Jaarlijks wordt er ongeveer 450 miljoen ton (ruim 12 miljoen containers) aan goederen vervoerd via dit Nederlandse knooppunt. Ook duizenden kilo's drugs worden via Rotterdam vervoerd naar het Europese achterland, al is een exacte schatting niet mogelijk. De criminele organisaties liften zo mee met de reguliere goederenstroom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws