Alle aanwezigen kregen een insectenhotel aangeboden door WISE. Links Eveline en rechts  Zwerius Kriegsman - foto Jos Uijtdehaage
Alle aanwezigen kregen een insectenhotel aangeboden door WISE. Links Eveline en rechts Zwerius Kriegsman - foto Jos Uijtdehaage Foto: Liesbeth Speelman

Eveline en WISE kiezen voor duurzaamheid

Actueel 308 keer gelezen

Brielle – Eveline Sandifort: iedereen kent haar vast nog wel als actieve bestuurder in de Brielse SP. Bij de in december gehouden overstap 10-daags van WISE won ze een prijs en mocht ze kiezen uit een geldbedrag voor haarzelf of een door WISE georganiseerd energiecafé.

Wie Eveline beter kent, wist al van tevoren dat ze de prijs niet voor zichzelf zou houden, maar zou kiezen voor het energiecafé. Afgelopen zaterdag was het zover in haar favoriete kroeg het Kont van 't Paard, waar het ondanks het bijna zomerse weer, behoorlijk druk was.

De middag begon met een voordracht van een bevlogen energiedeskundige, de Twentenaar Zwerius Kriegsman, die samen met zijn vrouw hun eind jaren tachtig gebouwde grote vrijstaande woning volledig energieneutraal heeft gemaakt. Het echtpaar wilde daarbij niet veel van hun luxe levensstijl opgeven. Ze bereikten dat onder andere door isolerende maatregelen, het gebruik van een lucht/water warmtepomp, en zonnepanelen die na veertien jaar gebruik hun werk nog uitstekend doen. Maandelijks besparen ze zo ruim 400 euro. Zelfs leveren de panelen voldoende elektriciteit om er een elektrisch BMW i3 op te laten rijden. Wel geeft Zwerius toe dat de hoge kosten van een investering in een elektrische auto nog lang niet opwegen tegen de te bereiken besparingen.

Een lagere energierekening voor iedereen bereikbaar
Het vergt een enorme inzet om je woning zo om te bouwen dat deze nul-op-de meter wordt en niet iedereen zal dat dan ook lukken, zo zegt ook Zwerius Kriegsman. Een van de belangrijkste maatregelen is het goed isoleren van je woning. Daarnaast moet - om tot een optimaal rendement te komen - een lage temperatuur verwarming worden toegepast, zoals vloerverwarming. Bij nieuwbouwwoningen gaat dat natuurlijk makkelijker. Toch zijn voor iedereen besparingen mogelijk. De gemeente Brielle is bereid daarbij de helpende hand toe steken door het beschikbaar stellen van een laagrentende lening voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie aan de woning en door het geven van energiebesparende adviezen. Wie daar meer over wil weten, kan contact opnemen met milieubeleidsmedewerker Geradine van Roskam. Ze is rechtstreeks bereikbaar onder het nummer 0181-471222. "Bij de gemeente Brielle kunnen deze korte lijntjes nog", zegt ze : "Het gaat het er immers nog wat kleinschaliger en lekker kneuterig aan toe."

De organisatie van de middag was in handen van WISE. WISE staat voor World Information Service on Energy. Eind jaren zeventig is deze organisatie begonnen als campagnevoerder tegen kernenergie. Nu zijn de activiteiten uitgebreid met het aanmoedigen van mensen om te kiezen voor een groene energieleverancier en bank. WISE biedt een energievergelijker aan en een overstapservice. (wisenederland.nl)

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws