Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Partijen bekennen eindelijk kleur

Politiek 877 keer gelezen

Spijkenisse - Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat in de Boekenberg wist Suzanne Mulder de lijsttrekkers eindelijk zo ver te krijgen dat de verschillen tussen de 11 partijen zichtbaar werden. Ondanks de vele zaken waar ze het eens over zijn.

De ChristenUnie-SGP wil de buurtpreventie uitgebreid hebben, maar niet iedere partij gelooft erin dat de inzet van deze preventielopers een teruggang kan opleveren van woninginbraken. Daarvoor moet meer gebeuren. Er moeten meer wijkagenten en boa's komen (Trots), bewoners moeten achterpaden verlichten (VVD) en licht laten branden (D66). Een idee van aanwezigheid schrikt inbrekers af. Nissewaard Lokaal is voorstander van what's app groepen, maar dan wel met coördinatie door de gemeente, iets wat Forza! niet wil. Bewoners kunnen dat prima zelf regelen. Het CDA stelt dat mensen meer naar elkaar om moeten kijken. Ook de PvdA is van mening dat het begint bij het letten op de buren en de directe omgeving. Daarvoor zijn geen camera's nodig, die volgens LOB een schijnveiligheid creëren. ONS gelooft juist in cameratoezicht, de PVV stelt dat er slechts 1 op de 20 werkt. De heren Hamerslag en Van der Velden gaan binnenkort samen naar de meldkamer. Daar moet blijken wie er gelijk heeft.

Vanuit de zaal vraagt Peter van der Sluis naar het gebruik van drones. Een mooi alternatief voor de politiehelikopter (VVD) maar er moet gelet worden op de privacy (D66). Daarbij ligt Nissewaard in de invloedssfeer van de luchthaven dus niet alles is mogelijk. Wel zouden drones ingezet kunnen worden bij het voorkomen van ondermijning op de bedrijventerreinen (LOB).

Hoewel de gemeente niet gaat over het ziekenhuis, willen de partijen wel inzetten op het realiseren van een spoedeisende hulp die 24/7 bereikbaar is. De PVV wil de kamerfractie wel vragen om een motie in te dienen, in de trend van de vijf jaar geleden afgewezen motie. Als dan alle partijen met een vertegenwoordiging in Den Haag hun mensen bellen, kan de motie aangenomen worden en is er weer een ziekenhuis met volledige spoedzorg. Maar zo werkt het niet aldus D66. 'We moeten de kiezers geen zaken voorspiegelen die we niet waar kunnen maken.' Het Spijkenisse Medisch Centrum zit in de lift, er komen afdelingen bij en dat beleid moet gestimuleerd worden aldus de ChristenUnie-SGP. 'We moeten in gesprek blijven met de partijen die aan de knoppen draaien en proberen ze op één lijn te krijgen. Het gaat immers om de zorgverlening voor heel Voorne-Putten met ruim 160.000 inwoners.' De VVD wil geen fantastische plaatjes verkopen, maar als de raad gezamenlijk de kar trekt is het misschien mogelijk om 24/7 spoedeisende hulp te realiseren en verloskunde terug te brengen in het ziekenhuis. 'Laat de grote bedrijven uit de Botlek financieel bijdragen, wij zijn immers hofleverancier wat betreft hun arbeidskrachten.'

Op het gebied van sport en cultuur zijn de meeste verschillen. Verenigingen moeten zelf hun broek op kunnen houden. Het moet niet zo zijn dat de gemeente een veld betaald, terwijl de vereniging daar geld genoeg voor in kas heeft (Forza!). Subsidies mogen minder (Nissewaard Lokaal) of volledig afgeschaft worden (Trots). Maar wat er ook besloten wordt, voor Spijkenisse en de kernen moeten de zelfde regels gelden (LOB). De PVV heeft liever dat een kind warm eten heeft, dan dat er geld naar de sportverenigingen gaat of dat er tegen lage tarieven een lening verstrekt wordt. ONS draagt verenigingen een warm hart toe, dat is bekend, maar vindt ook dat in tijden waarin steeds meer van verenigingen gevraagd wordt, meer vrijwilligers etc. er ook best ondersteuning mag zijn.

De leegstand van het Spijkenisser centrum is iets wat aangepakt moet worden. Of de leegstandboetes die Nissewaard Lokaal voorstelt een oplossing zijn, is de vraag maar er moet wel iets gebeuren als je lokale ondernemers wilt trekken. Die kunnen de huren niet opbrengen. De VVD denkt dat startersleningen voor ondernemers wel eens zouden kunnen werken. Ook moet het aantal m2 verlaagd worden. Dat kan door slopen, maar ook door winkels om te vormen naar woningen (ChristenUnie-SGP). Ondernemers klagen steen en been aldus de PVV die niet begrijpt dat je eerst een dorp uitbreidt tot een megastad en dan weer kleiner wil maken. Miljoenen worden weggegooid. Ondernemers moeten zich onderscheiden (LOB), er moet meer sfeer en gezelligheid komen met een park of bankjes, maar daar moet wel het BIZ bij betrokken worden (PvdA). Het CDA wil een combi van winkels en horeca en meer groen.  Dat de PVV gratis parkeren wil is bij iedereen bekend. Voor Nissewaard Lokaal en de Christen-Unie-SGP is het belangrijk dat de tarieven stabiel blijven zodat iedereen weet waar hij aan toe is, al mag wat Nissewaard Lokaal betreft het starttarief verdwijnen.  

Toehoorder Peter Verweel stelt dat de winkels te groot zijn. De winkels moeten meer een boetiekachtige  uitstraling hebben en mag er best met de winkeltijden geschoven worden richting de avond. Dat laatste klinkt Nissewaard Lokaal wel goed in de oren. 'Laten we zorgen voor duidelijkheid', stelt LOB. 'Als je naar Hellevoetsluis gaat weet je dat de winkels iedere zondag open zijn. In Spijkenisse is niet duidelijk welke winkel wel open is en welke niet.' Verweel oppert ook om een campus naar Spijkenisse te halen. Diverse partijen zien graag een hbo-dependance naar de gemeente komen of opleidingen die inspelen op de vraag die er in het havengebied is naar deskundig personeel.

Waar staat een partij nu voor?
Trots: meer voorzieningen voor jongeren, meer starterswoningen, maar ook woningen voor jongeren
LOB: ondersteuning van alle inwoners en ondernemers. Investeren in de kernen en koersen op één gemeente Voorne-Putten
CDA: stabiele betrouwbare partij, in staat om een bestuurder te leveren
PVV: financiën op orde
PvdA: samen met enthousiaste mensen staan we voor een sociaal Nissewaard
VVD: veiligheid topprioriteit, bereikbaarheid (renovatie Spijkenisserbrug wordt naar voren gehaald, zo werd gisteren bekend), liefdevolle ouderenzorg
ONS: doet geen beloftes die ze niet na kan komen, heel en veilig, ondersteunen van verenigingen
Forza!: financieel gezonde gemeente, volledig ziekenhuis, geen precario, geen hondenbelasting
D66: staat voor goed klimaat, goede zorg, iedereen doet er toe, niemand wordt uitgesloten
Nissewaard Lokaal: gezonde gemeente, gezond centrum, gezonde financiën, beter maken dat het nu is.
ChristenUnie-SGP: staat voor prachtige gemeente met een prachtig open gebied in de Bernisse, groene gemeente, dementievriendelijk, bestrijding van eenzaamheid. Groen, sociaal en veilig.

 Het laatste woord is nu aan u als kiezer.

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws