Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek (11) “Te gek voor woorden”

Column 329 keer gelezen

Bent U ook zo blij met de participatiewet ?

Deja vue, dat gevoel kent U wel als er iets verschijnt in het leven. Iets met herhalen en projectie. Zo viel onlangs de krant op de mat met daarin een artikel over bijstandsfraude in de gemeente Hellevoetsluis. 216.000 euro gefraudeerd, een wethouder die belerend gequote wordt.

"Wethouder Hans van der Velde: "Gemeente Hellevoetsluis ondersteunt inwoners als dat noodzakelijk is en vindt het belangrijk om het gemeenschapsgeld te gebruiken voor die mensen die dat echt nodig hebben. Daarom willen we zoveel mogelijk voorkomen dat mensen onterecht gebruik maken van een uitkering, of onterecht een te hoge uitkering ontvangen. Als dit toch gebeurt dan ondernemen we actie om dit te bestrijden".

Tevens wordt er in het artikel gesproken over een motorjacht, vliegvakanties en een Bijstand Zelfstandigen regeling. Maar wat we niet lezen is het werkelijke verhaal. Er is in het geheel geen hoor en wederhoor toegepast. Het Groot Hellevoet is niet de enige die dit verhaal publiceerde. Het AD deed ook een belangrijke duit in het zakje. Ondertussen zitten de daders met een torenhoge schuld en een publieke veroordeling. Een journalist behoort toch wat verder onderzoek te doen als zo'n privacy gevoelig bericht wordt geplaatst ? Dit lijkt meer op een wraakactie van de gemeente naar particulieren toe. Hoe ik dit weet ? Ik ben een soort van mol die zich onder mensen begeeft en dan hoor je wel eens wat. In dit geval liep ik een van de betrokken tegen het lijf. Mijn mond viel open van het werkelijke verhaal. Alle vuile trucjes zijn ingezet door de opsporingsambtenaren. Niet wijzen op de rechten als er een verhoor plaatsvind. Geen juridische bijstand verlenen terwijl dat verplicht is bij economische misdrijven. Het afgaan op anonieme bronnen en dat verwerken als observaties in een proces verbaal ( Ambtsmisdrijf). De rechten van de "daders" zijn met handen en voeten getreden. Detentie in afzondering zonder gegronde reden, waarbij de verkregen gelden om een zaak te beginnen zo de prullenbak inging. Niet verschijnen op een klus is voor een beginnend ondernemer een drama. Dan sta je daar met een geleende investering. Geen werk en een torenhoge schuld. Opnieuw starten ? Na zo'n publicatie ? Helaas dat kan niet.

Dat is dus een manipulatie geweest of pesterij. Toeval in dit soort zaakjes bestaat niet !

Het artikel leest wel lekker weg en gelijk zie je voor je een jong stel. In de bloei va het leven, skiënd achter een motorjacht en behangen met Hawai bloemenkransen als ze de zoveelste vliegvakantie hebben gehad. Morrend plaats je dan op faecebook ( geen typo) een reactie dat je dat geld ook wel zou willen hebben en daar hard voor moet werken. Zou ik ook doen. Maar na de uitleg door de "daders" blijkt het heel anders in elkaar te zitten.

We hebben het niet over jongelui maar 50+ er's met chronische ziekten en gebreken. Dan ziet het plaatje er anders uit. Een vrouw met ernstige reumatische klachten die een persoonsgebonden budget heeft gekregen en zelf haar hulp inkoopt. Een eenzame man die haar verzorgt en daarvoor betaald kreeg ( wat ook werd opgegeven) Ook hij werd geactiveerd door een re-integratie medewerker van de gemeente. Deze vroeg voor hem een lening aan om een bedrijfje te starten. Dit tegen beter weten in, want meneer heeft ook rugletsel ten gevolge van een bedrijfsongeval. En net toen het bedrijfje moest draaien werd mijnheer vastgezet voor verhoor. Dag bedrijf, dag geld en dan een rekening erbij voor de mantelzorg die hij gaf ? Ja want de gemeente moest hoe dan ook gelijk hebben. Het is wel fraude ! Geen liefdesrelatie, wel een ( intieme) verzorgingsrelatie, wat ook nog betaald werd. Vliegvakantie's ? In al die jaren 1 en die was geschonken door de familie van de vrouw. Het was geen vakantie maar familiebezoek onder droevige omstandigheden. Maar de sociaal rechercheurs interpreteerde de bestemming als een zonvakantie. Ook door dingen weg te laten uit een proces verbaal ontstaat een verkeerde interpretatie wat de gemeente op voorsprong zet ! Doordat boze tongen de gemeente erop attent maakten dat op het adres fraude plaatsvond zijn 2 mensen levenslang getekend. Financieel kapotgemaakt maar ook emotioneel kapotgemaakt. Het zou de gemeente sieren de afdeling sociale zaken eens door te lichten en te gaan kijken naar de werkwijze van de diverse trajecten. Het intake gesprek, benadering van cliënten als zij voor een controle komen. De rechten van de cliënten schriftelijk te geven alsmede de plichten. De handelswijze bij klachtenprocedure. Het verstrekken van een opgaaf negatief loon bij terugbetaling of vordering uitkering. Overzicht van aflossing en de opbouw van kosten. Het schuldtraject en Wet Natuurlijke Personen ( bij fraude wordt schuldsanering onmogelijk, ook administratieve vouten vallen onder fraude )

Ook het verstrekken van 2 jaaropgaven voor een gezin is natuurlijk onzin, gezamenlijk geld en samen terugbetalen bij een "correctie" schept verwarring. Slecht 1 persoon wordt aangesproken, maar de korting wordt bij beiden doorgevoerd. Ook de sociale recherche is gebonden aan regels, en als ik het verhaal van de "dader" beschouw, heeft de sociale recherche grondrechten van burgers met handen en voeten getreden. Echter ook de klant-managers gaan niet vrijuit, daar is het Pikmeer arrest voor, zodat ze veilig wegduiken en geen verantwoording hoeven af te leggen. De rechter en het OM zijn niet blind, doch als zij zich moeten baseren op onjuiste en frauduleuze processen verbaal, dan is een rechtelijke dwaling zo gebeurd. En de burger is daar de dupe van ! Ook als je geen VVD'er bent mag je niet liegen !

Dr.Snuggles

Reageren? dr.snuggles.urubin@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws