Afbeelding
Foto: Roel van Deursen
video

Openluchtmuseum De Duinhuisjes

Actueel 621 keer gelezen

Rockanje - In het duingebied van Voorne stonden ooit typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap.

De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes gered van de ondergang en verplaatst naar het Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje. Hier zijn ze verenigd met het bestaande duinhuisje Duinstraat en in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd.

Sober en primitief...

De eerste duinhuisjes bestonden uit aangespoeld hout, takken en riet. Simpel en goedkoop. Als de bewoners elders werk kregen, werden ze afgebroken, vervoerd en weer opgebouwd. Zo is het huisje Huttendijk, dat tot het openluchtmuseum behoort, in vroeger tijden per kruiwagen vervoerd. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak. Maar ze bleven uiterst eenvoudig.

In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910 met bijgebouwen. Drie duinhuisjes zijn vanuit de duinen van Voorne overgebracht naar het museumterrein en herbouwd in oorspronkelijke staat.

Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910, dit is Duinstraat en nu een Rijksmonument. De andere huisjes zijn genoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom. In 2016 is er een geheel nieuwe schuur geplaatst, deze doet dienst als ontvangstruimte met kassa, winkeltje en snuffelhoek. Tevens is er koffie en thee verkrijgbaar.

De woninkjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900–1930. Ze hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen in indeling en inrichting, al naar gelang het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.

In het huisje Duinzoom worden wisselende tentoonstellingen gehouden, afgestemd op het thema van dat jaar. Dit jaar is het thema "Van opstaan tot uitgaan".

In 2011 kreeg het openluchtmuseum opnieuw het predicaat Erkend Museum. Meer dan 120 vrijwilligers zijn aan de vereniging verbonden. Zij zorgen voor de rondleidingen door het museum, voor restauratie van de huisjes, de tuinwerkzaamheden, het bijhouden van het historisch archief en overig vrijwilligerswerk.

Op de 'Levende Geschiedenis dagen' gaan de gidsen zelfs gekleed in klederdracht en verrichten zij authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Voor kinderen zijn er spelletjes en speeltjes van vroeger tijden en poppenkastvoorstellingen en altijd worden er pannenkoeken gebakken.

Op zondag 10 december organiseert Paviljoen "De Meidoorn" in samenwerking met "De Duinhuisjes" en het Zuid-Hollands Landschap een sfeervolle kerstmarkt. Struin langs de vele gezellige kraampjes die zowel bij de Duinhuisjes als bij de Meidoorn staan. In het bezoekerscentrum Tenellaplas kunnen de kinderen kerststukjes maken en kerstknutselen. Tevens wordt er in de middag een mooi kerstverhaal vertelt.

Geniet van de kerstsfeer, spreek de kerstman aan, drink een glaasje Glühwein en zing mee met de vele kerstliedjes!

Er kan gratis geparkeerd word bij de Meidoorn en aan de Berkenrijsweg. Vanaf de Berkenijsweg is er een looproute aangegeven door de duinen naar de kerstfair.

Het dagprogramma van de kerstfair ziet er als volgt uit:

· 10.00 uur openingstijd kerstmarkt

· 11.15 - 12.00 uur optreden van het Vocaal ensemble "Timeless" bij "De Meidoorn"

· 13.00 uur kerstverhaal voor de kinderen in het bezoekerscentrum Tenellaplas

· 13.30 uur optreden van het koor "Down Town Abbey" bij "De Duinhuisjes"

· 14.30 uur kerstverhaal voor de kinderen in het bezoekerscentrum Tenellaplas

· 15.00 uur optreden van het koor "Down Town Abbey" bij de Duinhuisjes

· De hele dag loopt er een dweilorkest "De Dorsvlegels" rond

· Levende kerststal aanwezig bij "De Duinhuisjes"

· Een kerstmutsen route door de duinen bij "Zuid-Hollands Landschap"

· Vele leuke kerstknutsels te maken voor de kinderen bij bezoekerscentrum Tenellaplas. Waaronder het maken van een eigen kerststukje. Op de veranda van het bezoekerscentrum verzamelen de kinderen hun eigen materiaal om daarna een mooi stukje te maken € 5,00 per kind).

· Dit alles zal worden opgevrolijkt door de Kerstman

Op alle locaties zijn consumpties verkrijgbaar en er is een kerstverloting waarbij de gewonnen prijzen direct kunnen worden afgehaald bij de Duinhuisjes.

Op het terrein van de Duinhuisjes zijn houten kerstboompjes te koop ten bate van de Duinhuisjes.

Huisje Kreekpad is open en ingericht in kerststijl.

Het belooft een gezellige en gevarieerde kerstfair te worden.

De kerstmarkt is tot 16.00 uur.

Na sluiting van de kerstfair is er bij Paviljoen de Meidoorn een DJ aanwezig om bij zijn muziek na te genieten van de dag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws