Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Gemeente Nissewaard presenteert nieuwe woonzorgvisie

Algemeen 341 keer gelezen

Nissewaard - De komende jaren staat de gemeente voor de uitdaging om een passend thuis te creëren voor haar kwetsbare inwoners. Met als doel dat alle inwoners in goede kwaliteit en zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Dat staat in de nieuwe woonzorgvisie die op woensdag 6 december is vastgesteld in de gemeenteraad.

In de woonzorgvisie wordt op hoofdlijnen geschetst hoe de gemeente samen met de maatschappelijke partners ervoor gaat zorgen dat gebouwen en alles daaromheen, passen bij de behoeften van inwoners die zorg of hulp aan huis nodig hebben. Alle Nederlandse gemeenten moeten vanaf 1 januari 2024 een vastgestelde woonzorgvisie hebben.

Uitdaging 
Tegen het jaar 2040 is een groter deel van de bevolking van Nissewaard ouder en door hun gezondheid niet altijd meer in staat om in een reguliere woning te blijven wonen. Maar vaak willen bewoners wel in hun eigen omgeving blijven wonen. Daarom zijn er meer specifieke woningen nodig, zoals rolstoeltoegankelijke huizen of woningen met een extra grote badkamer en lift. Daarbij blijft er ook vraag naar passende woningen voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking en zijn er mensen die tijdelijk hulp of zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze het moeilijk hebben na een scheiding of verlies van hun baan. Ook zijn er jongvolwassenen die nog niet zelfstandig kunnen wonen.

Voor al deze groepen is een passend thuis nodig, in een geschikte omgeving mét de juiste zorg. Daarom heeft de gemeente samen met partners de woonzorgvisie opgesteld. Wethouder Jeroen Postma is blij met de nieuwe woonzorgvisie: ‘’Alle inwoners binnen de gemeente Nissewaard moeten mee kunnen doen in onze samenleving. Daar hoort voor een steeds grotere groep mensen een passend en toegankelijk thuis bij met goede zorg in de buurt. Ik ben blij dat we ons met deze woonzorgvisie voorbereiden op de toekomst en dat we daarmee ook goed blijven zorgen voor onze kwetsbare inwoners.’’

Drie hoofdlijnen 
De gemeente en haar partners willen zich vooral richten op het creëren van aangename plekken die voor iedereen bereikbaar zijn. Zo kunnen inwoners ook in hun eigen gemeenschap blijven wonen wanneer zij ouder worden, of speciale zorg nodig hebben. Een ander doel is zorgen voor meer geschikte woonplekken voor elke inwoner en rekening houden met verschillende wensen op het gebied van wonen, zorg en omgeving. Daarbij vindt de gemeente het belangrijk dat mensen zo veel mogelijk controle hebben over hun leven en waar dat kan problemen zelf oplossen.

Jeroen Postma: ‘’De afgelopen jaren hebben we al hard gewerkt aan het mogelijk maken van verschillende betaalbare woningtypen op plekken met voorzieningen, zoals winkels, huisartsen en openbaar vervoer in de buurt. Daarnaast werken we aan een georganiseerd systeem om onze kwetsbare inwoners zorg aan huis te bieden. Ik ben blij dat we met de woonzorgvisie hier nog een stap verder in gaan. Een gevarieerd aanbod aan woningen is daarbij van groot belang.’’

Volgende stap 
Door de woonzorgvisie heeft de gemeente meer duidelijkheid over het aantal benodigde woonplekken in de toekomst. In samenwerking met de partners gaat de gemeente nu uitzoeken waar en hoe deze plekken gerealiseerd kunnen worden. De plannen worden vastgelegd in een uitvoeringsagenda. Vanaf begin 2024 zal de gemeente de woningbouwcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen faciliteren om hiermee aan de slag te gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws