Eventuele bezuinigingen van de gemeente zullen ook bij de inwoners voelbaar zijn.
Eventuele bezuinigingen van de gemeente zullen ook bij de inwoners voelbaar zijn.

Financieel onzekere tijden voor gemeente en inwoners op komst

Algemeen 578 keer gelezen

Nissewaard - De gemeente stevent af op grote tekorten in 2026 en 2027, die niet op voorhand zijn op te vangen.

Voor 2024 en 2025 is er een bescheiden positief beeld. Dat houdt in dat er in 2024 nog geïnvesteerd kan worden in de gemeente, maar de onzekerheden blijven groot. Ook de gemeente heeft te maken met de gevolgen van de inflatie, maar de grootste zorg is de bijdrage van de rijksoverheid. Het Rijk stort naar alle waarschijnlijkheid drie miljard euro minder in het gemeentefonds. Vanuit dit fonds krijgen de gemeenten geld voor het uitvoeren van de wettelijke taken.  Het college verwacht dat Nissewaard vanaf 2026 jaarlijks 10 tot 11 miljoen euro te kort gaat komen. Dat tekort komt o.a. door de diverse CAO stijgingen, maar ook door het stijgende beroep dat er gedaan wordt op de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning.

Goed gevulde spaarpot
Tot er duidelijkheid is over de bijdrage vanuit het gemeentefonds gaat de gemeente niet over tot bezuinigen, maar er gaat wel nagedacht worden over welke bezuinigingen er uitgevoerd moeten worden, als er daadwerkelijk minder geld binnenkomt. De algemene reserve is op dit moment een goed gevulde spaarpot en er kan veel gedaan worden om de gemeente een fijne plek te laten zijn om te wonen en te werken maar op een gegeven moment is ook de spaarpot leeg.

Bezuinigingsvoorstellen
Verdere stijging van de gemeentelijke lasten zijn niet wenselijk. Het CDA waarschuwt ervoor dat dat leidt tot een stijging van hat aantal kwijtscheldingen, waar een andere groep inwoners voor moet opdraaien. Als er bezuinigd moet worden, dan mag het college wat ONS betreft ook met absurde voorstellen komen. ‘Als de landelijke overheid met haar voorstel het werk van de gemeente schier onmogelijk maakt, mag geen enkel ‘ heilig huisje’ de dans ontspringen. Denk bijvoorbeeld aan het voorstel om als gemeente de bijdrage aan de Veiligheidsregio maar te schrappen’, aldus fractievoorzitter Rob van der Waal. In het eerste kwartaal van 2024 zal blijken of het college naar ONS geluisterd heeft, want dan komt het met voorstellen voor het geval dat er bezuinigd moet gaan worden. Tot die tijd worden de uitgaven scherp in de gaten gehouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws