Ook de Hartelkering heeft de test zonder problemen doorstaan.
Ook de Hartelkering heeft de test zonder problemen doorstaan. Foto: Madeleine de Haas

Klaar voor het stormseizoen

Algemeen 1.100 keer gelezen

Een keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen. Zaterdagmiddag rond half vier zag het toegestroomde publiek de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewegen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim anderhalf uur. Sinds zondagnacht 04.11 uur staat het sein op de kering weer op groen; de kering is open en schepen kunnen de waterweg weer gebruiken. De 26e functioneringssluiting van de Maeslantkering is voorspoedig verlopen.

Geslaagde functioneringssluiting
De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is 26 jaar geleden als laatst voltooide Deltawerk in gebruik genomen. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Maeslant- en Hartelkering sluiten altijd samen. Tijdens de functioneringssluiting van de Maeslantkering ging ook de Hartelkering dicht.

Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan test Rijkswaterstaat zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De sluiting duurt alles bij elkaar zo’n 6 á 7 uur, publiek kon de zichtbare bewegingen volgen vanaf de nabij gelegen heuvel. De geslaagde sluiting van de Maeslant- en Hartelkering markeert dat Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar is voor het stormseizoen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie