Een extraatje voor de stichting.
Een extraatje voor de stichting. Foto: Kees van Boven

Van gemeentebad tot vrijwilligersbad: 50 jaar ‘t Molengors

Algemeen 550 keer gelezen

Zuidland - Voor veel Nissewaarders is een bezoekje aan zwembad ‘t Molengors in Zuidland een traditioneel zomers uitje. Het behoud van dit zwembad is echter niet altijd vanzelfsprekend geweest. Op 4 juni werd het 50-jarig bestaan van het bad gevierd met een hapje en een drankje. Wethouder Postma kwam langs om de stichting te feliciteren.

In 1973 opende het zwembad in Zuidland en was het een gemeentebad. Nu vijftig jaar later is het zwembad uitgegroeid tot een van de trekpleisters in Zuidland. Op de zonnige dagen trekken Zuidlanders, maar ook jongeren én ouderen uit de rest van Nissewaard, naar het bad aan de Molendijk 21a om een duik te nemen en te genieten van de zon. Dat het bad er zonder de hulp van de meer dan honderd vrijwilligers niet was geweest, zal sommige mensen misschien zijn ontgaan. Het zwembad is zes dagen per week geopend voor bezoekers, maar vijftien jaar geleden moest het bad bijna zijn deuren sluiten. Hiervoor staken meerdere mensen een stokje. 

Zonder overheidsgeld
Toen de gemeente Bernisse in 2007 vaarwel wilde zeggen tegen het zwembad door de kosten, stonden de voorzitter Jan Willem Weeda en andere vrijwilligers op: dit zwembad moest blijven. Sindsdien wordt het zwembad, Stichting Zwembad ‘t Molengors, het hele jaar door gerund door enthousiaste vrijwilligers die ieder hun steentje bijdragen en blijft het voortbestaan door financiële bijdragen van sponsoren. Geheel zonder overheidsgeld dus. Deze bijdragen van de vrijwilligers en sponsoren werden op 4 juni gevierd met een hapje, drankje en een frisse duik. ‘We willen hiermee onze sponsoren, vrijwilligers én oud-vrijwilligers bedanken’, aldus Weeda.

Aantrekkelijk
Er wordt het hele jaar door bedacht hoe het vrijwilligersbad aantrekkelijker gemaakt kan worden voor de bezoekers. Zo is er inmiddels een pannaveldje, ‘t Winkeltje voor een snack en een drankje, een volleybalveld, tafeltennistafels en een springkussen. Het is dus veel meer dan alleen een zwembad; er is voor ieder wat wils. ‘En de rek is er nog helemaal niet uit. Iedereen denkt graag mee over hoe we het nóg leuker kunnen maken met zijn allen’, aldus de voorzitter. Voor veel van deze investeringen wordt gebruikgemaakt van bijdragen van sponsoren, die het hele jaar door worden geworven door een sponsorcommissie. ‘Zonder deze bijdragen van sponsoren en de entreegelden van bezoekers kunnen wij niet bestaan.’

Vrijwilligers
‘Zonder vrijwilligers gaan we dicht, zo simpel is het’, vertelt de voorzitter over het belang van de vrijwilligers. De honderd vrijwilligers zetten zich al 15 jaar in voor verschillende functies binnen de stichting, zo kan ieder zijn of haar talenten uit de praktijk meenemen naar het zwembad. Zo zijn er allerlei mensen nodig voor de verschillende posities binnen de stichting: toezichthouders, EHBO’ers, verkopers voor in ‘t Winkeltje, technische handen, mensen met groene vingers, financiële toppers, mensen voor de sponsorcommissie en natuurlijk het bestuur. ‘En alleen samen kunnen we blijven voortbestaan. Dat maakt het zo mooi’, aldus de trotse voorzitter, die speciaal voor de gelegenheid op 4 juni een speech had voorbereid.

Blijven
Dat het zwembad vanaf 2007 geheel zonder overheidsgeld moest blijven bestaan, zorgde voor een nieuwe manier van aanpak. En Weeda wist wel hoe: hij kwam met een plan met kostenbesparingen, zodat het bad - dat al 35 jaar bestond als gemeentebad - kon blijven voortbestaan. Zo zag hij kansen om energiekosten te besparen - en dit heeft hij ook gerealiseerd. Met deze besparingen kon er weer geld geïnvesteerd worden in andere dingen. ‘Mensen hadden al zo lang plezier gehad in het bad en veel mensen hadden hier ook hun zwemdiploma gehaald. Het bad moest gewoon blijven en hiervoor zette ik toen en zet ik mij nog steeds graag in.’ En dit zal hij in de toekomst blijven doen met de honderd andere vrijwilligers.

Stralende zon
Voor de borrel op 4 juni waren alle vrijwilligers, oud-vrijwilligers en sponsors uitgenodigd. Ook zijn de oud-zwemjuffen uitgenodigd die vijftien jaar geleden werkten in het gemeentebad, van wie een aantal ook een kijkje kwam nemen. Met de ongeveer 120 aanwezigen kon er op 4 juni lekker gegeten, gedronken, gespeeld op speciaal voor de avond geregelde attributen in het zwembad en natuurlijk gezwommen worden. Hiervoor was speciaal voor de gelegenheid catering geregeld, zodat elke vrijwilliger kon genieten. Het weer zat mee, met een stralende zon en meer dan 20 graden was de jubileumborrel al geslaagd voordat hij begon.

Toekomst
Ook heeft de voorzitter nog genoeg ideeën voor de toekomst. Zo noemt hij onder andere een uitbreiding van het zwembadterrein en een groter winkeltje. ‘Het is natuurlijk aankijken wat mogelijk is.’ De bijdragen van sponsoren gaan meestal naar zulke investeringen. Daarnaast kan het bad in de toekomst mogelijk subsidie verwachten vanuit de gemeente, waardoor financieel gezien meer mogelijk zou zijn: ‘Dit ligt lastig en moet wel nog door de gemeenteraad.’ Tot die tijd realiseren de honderd vrijwilligers, sponsors en enthousiaste bezoekers het voortbestaan van dit historische zwembad in Zuidland.

Vrijwilligers halen herinneringen op.
Ook voor de kinderen was het zaterdag feest.
Archieffoto zwembad 't Molengors.

Het laatste nieuws