Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een wereldprimeur voor Historyland

Algemeen 740 keer gelezen

Hellevoetsluis – Onder grote belangstelling werd afgelopen woensdag in Historyland een replica van de zuidelijke mammoet onthuld. Grote belangstelling was er ook van de pers. Zo waren er cameraploegen aanwezig van SBS6 en RTV Rijnmond. Er was zelfs een cameraploeg uit Canada aanwezig. De monden vielen open toen het enorme dier, met een schouderhoogte van maar liefst 4 meter, onthuld werd. 

Burgemeester Peter Rehwinkel was aanwezig om de onthulling te verrichten. “Je moet alles een keer gedaan hebben in je leven en dat is ook een keer een mammoet onthullen. In mijn 15 jaar als burgemeester heb ik dit nog nooit gedaan. Het is heel speciaal om dit te mogen doen. Historyland is met zijn 50.000 bezoekers per jaar heel bijzonder voor onze gemeente.”

Natuurlijk was ook Dick Mol aanwezig bij de onthulling. De amateur paleontoloog is al jaren bij Historyland betrokken en zijn kennis van de mammoet is enorm. “Kijk, wat veel mensen niet weten is dat de wolharige mammoet, de mammoet die iedereen kent, een dier is met een lange evolutiegeschiedenis. De oudste mammoeten zijn ontstaan op het Afrikaanse continent. Door klimaatsverandering werd het dier naar het noorden gedwongen. Vanaf dat moment heet deze mammoet de zuidelijke mammoet. Die mammoet trok 3 miljoen jaar geleden via het Midden-Oosten naar Europa. Daar trof de zuidelijke mammoet een savannegebied met gras, struiken en bomen. De mammoet at bladeren, takken en twijgen, zacht voedsel. Zo’n 2 miljoen jaar geleden liep deze mammoet dus ook rond in de omgeving van Hellevoetsluis. Het werd kouder en kouder in dit gebied en 1 miljoen jaar geleden werd het zo koud dat struiken en bomen hier niet meer groeiden. De zuidelijke mammoet had twee keuzes, uitsterven of zich aanpassen. De mammoet paste zich aan en veranderde in een grazer. Hij ging gras eten. Dit had ook als gevolg dat deze mammoet een stuk kleiner werd dan zijn veel grotere voorvader. Dit is dan de mammoet die iedereen kent, de wolharige mammoet. Die grote zuidelijke mammoet wilden we graag aan het publiek laten zien, juist omdat deze soort minder bekend is. Op basis van fossielen uit de Noordzee heeft Jim van Dijk deze replica gebouwd. Dit model is uniek in de wereld. Dit is het enige model dat er van gemaakt is.”

Arie van den Ban is de drijvende kracht achter Historyland. “Ik ben trots dat we hier in Hellevoetsluis dit mooie museum hebben. Historyland is opgericht om mensen te onderwijzen in geschiedenis. Het is een stichting dus we werken zonder winstoogmerk. Het is niet zomaar een speeltuintje. Kinderen moeten wel kunnen spelen maar ze moeten ook kunnen leren. Het is hier een wetenschappelijk gebeuren. Historyland heeft veel meer te bieden dan veel mensen denken. Ik ben ook erg blij met de mensen die dit allemaal mogelijk maken. Dat zijn ook die vele vrijwilligers, die hier belangeloos werken.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws