Afbeelding

OBS ’t Want en Het Perfecte Plaatje

Algemeen 1.081 keer gelezen

Zwartewaal - De projectweek van OBS ’t Want in Zwartewaal stond onlangs in het teken “Het Perfecte Plaatje”. In deze tijd waarbij we worden overspoeld met sociale media, reclames en verwachtingspatronen, is het goed om met de kinderen stil te staan bij ‘”wat is echt en wat is niet echt”. 

Het onderwerp van de projectweek is onderdeel van de lessen sociaal-emotionele ontwikkeling die gegeven worden vanuit de methode Move a-Head. Tijdens de projectweek is in alle groepen, op een wijze die past bij de leeftijd van de kinderen, invulling gegeven aan dit thema. 

Maandag 20 maart werd de projectweek op ludieke wijze door de leerkrachten geopend. Het team stond in prachtige outfits buiten de kinderen op te wachten. Helemaal opgedoft, want dat is toch mooi? Of zijn we ‘in het echt’ eigenlijk mooier? 

Wat vind jij mooi? 

Groep 1 en 2 werkten aan het thema kunst. Op een aantal momenten werden ook de kinderen van de Peuterspeelzaal hierin betrokken. De vraag kwam naar voren: “wat vind je mooi en wat niet?” Ieders mening is hierbij goed. Daarnaast kregen zij les om als een echte fotograaf aan de slag te gaan met vogelperspectief (vanuit de lucht) en kikkerperspectief (vanaf de grond). Verschillende bekende kunstenaars zijn voorbij gekomen en uiteraard hebben de kinderen zelf ook kunst gemaakt. Een schilderij uitbeelden (tableau vivant) was onderdeel van het lesprogramma “Op naar het museum” in groep 3 en 4. Rondom het thema is ook gesproken over een stukje zelfbeeld. 

Hoe werkt reclame? 

Vanuit JOGG, Jongeren op gezond gewicht, is er een “suikerles” gegeven. Kunnen de kinderen inschatten hoeveel suiker ergens inzit? Helpt de verpakking hierbij of juist niet? Worden we wel eens misleid? Wat is de kracht van goede reclame en waar mag je best kritisch op zijn als je reclame ziet? Op deze manier is duidelijk geworden hoe reclame werkt en hoe wij hiermee omgaan. Groep 7 en 8 zijn naar het Kunstmuseum in Den Haag geweest. Daar hebben de kinderen kennisgemaakt met wereldberoemde kunstwerken zoals de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Tijdens deze topstukkentocht kregen de kinderen creatieve opdrachten, zoals ontwerpen, schetsen, knippen en plakken, gerelateerd aan de meesterwerken van het museum. 

Het Perfecte Plaatje 

Ook is er een echte fotograaf naar school gekomen! Iedereen kan natuurlijk een foto maken. Maar hoe maak je nou echt dat ene geweldige plaatje van de omgeving of misschien wel van jezelf? Tijdens deze workshop hebben de kinderen verschillende tips van de fotograaf gekregen. Met daarbij veel aandacht voor hoe je beelden kunt manipuleren en of dat wenselijk is of juist niet. De resultaten van de kinderen waren verbluffend goed. Kelly Valkhof, juf van groep 5 en 6: “De projectweek werd afgesloten met een geldige talentenshow “We got talent!”. We kijken terug op een hele mooie week, waarbij maar weer eens duidelijk werd hoe belangrijk het is om in deze tijd met kinderen het perfecte plaatje bespreekbaar te maken.” 

De foto’s gemaakt door de leerlingen zelf uit de groepen 5 t/m 8 voor Het Perfecte Plaatje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding