Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een mooie zomerse droom in het voorjaar

Algemeen 388 keer gelezen

Hellevoetsluis – In de aula van het Penta College vond afgelopen donderdag de jaarlijkse voorstelling plaats. De voorstelling werd verzorgd door leerlingen van de school. Dit jaar was gekozen voor een moderne versie van de wereldberoemde ‘Midzomernachtdroom’ van William Shakespeare. Een voorstelling vol liefde, wraak en jaloezie.

Rond half twaalf stroomden leerlingen de aula in. Het podium stond klaar en zodra het geroezemoes verstomd was, kon de voorstelling beginnen. Het verhaal speelde zich af in een zomers bos. Een koning en koningin, verliefde stelletjes, een verdwaalde toneelgroep en de bewoners van het bos, de feeën, zorgden voor veel pret bij het publiek.

Docent Engels, CKV en Performance, Brian de Boer is al jarenlang de drijvende kracht achter deze voorstellingen. “Ik ben zeven jaar geleden begonnen met een Grieks stuk. Toen kon ik met moeite aan 8 spelers komen. Allemaal uit dezelfde klas. Het jaar erop begon het te groeien. De leerlingen mochten zelf een Disney figuur kiezen om te spelen en ik schreef daar dan het verhaal bij. Ik weet niet of ik zoiets nog een keer doe, dat was best wel ingewikkeld”, vertelde Brian met een grijns. “Ik was een tijd geleden in Diemen in het theater en zag daar een fantastische versie van de Midzomernachtdroom. Ik dacht toen nog, zo zou Shakespeare het volgens mij bedoeld hebben. Die stukken zijn niet bedoeld om te lezen maar om te spelen voor publiek. Ik wilde dat gebruiken. Melissa Perenboom, een oud- leerlinge van het Penta College heeft een flink stuk meegeschreven aan dit script.

We kondigen in oktober al aan wat we gaan doen met de voorstelling in het voorjaar. Daarna volgen de audities. Ik probeer wel iedereen een rol te geven. Ik schrijf liever een rol erbij dan dat ik iemand moet afwijzen. Leerlingen uit alle klassen kunnen meedoen. Er is nu bijvoorbeeld een spelersgroep van 18 leerlingen. In deze groep zitten 3 brugklassers en leerlingen van 3 mavo, 5 havo, 6 vwo en alles wat daartussen zit. Het loopt allemaal door elkaar en is heel vriendschappelijk en gezellig.

Het techniek-team verzorgt het licht en het geluid. Nieuw dit jaar is, dat er voor het vak informatica een film wordt gemaakt over de voorstelling. Dit is een schoolopdracht. Deze film wordt dan weer via Linq Media uitgezonden. We kunnen ook zeker niet zonder het productieteam. Dat team regelt alles rond en tijdens de voorstelling. Zij hebben ook de panelen gemaakt, die als decor gebruikt worden.

Wat bijzonder is, is dat meerdere leerlingen, die nu een rol spelen, bang zijn om voor de klas een presentatie te geven. En dit doen ze dan wel. Het is gaaf om ze op deze manier een podium te kunnen geven. Het is een open deur maar ik ben heel trots op deze leerlingen. Vooral op de manier waarop ze autonomie aanvoelen en oppakken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie