Afbeelding

Opnieuw protest asielzoekers ‘Wij willen verder met ons leven’

Algemeen 1.500 keer gelezen

Hellevoetsluis - “Wij zijn het wachten beu,” is te lezen op een spandoek om één van de bomen op het Land van Paling tegenover de vluchtelingenboot.

De asielzoekers staan in een lange rij langs de weg. Woordvoerder Abdul (uit Syrië) legt uit dat zij er staan omdat ze geen voortgang meer zien in IND procedure. “Wij begrijpen dat er vorig jaar door de vluchtelingen voor de oorlog in Oekraïne extra drukte is ontstaan waardoor vertraging is ontstaan in onze procedure. Maar wij willen dat de IND een eerlijke volgorde toepast. Sommige mensen die wij kennen zijn binnen drie en zes maanden door de hele procedure heen en wij zitten hier al 12 maanden of langer. We hebben nu al 6 maanden geen enkele voortgang bereikt. Dat voelt oneerlijk, het lijkt of er willekeurig wordt afgehandeld.”

Abdul – die zichzelf via Youtube goed Nederlands heeft aangeleerd – wordt door diverse van zijn medestanders ingefluisterd wat hij nog meer moet aanstippen. “Wij zijn geen gelukszoekers, wij zijn het beu om hier op kosten van de maatschappij te eten en drinken en onderdak te hebben. We willen werken, geld verdienen, studeren. Kortom, wij willen verder met ons leven.”

Abdul gaat verder met zijn eigen betoog: “Ik durf te stellen dat wij een goede reputatie in Hellevoetsluis hebben. Dat bevestigde de burgemeester onlangs. ‘Ik ga de boodschap doorgeven’, vertelde hij ons tijdens zijn bezoek. “Maar er gebeurt helemaal niets.”  Burgemeester Peter Rehwinkel laat weten weldegelijk actie te hebben ondernomen. “Zoals bij mijn bezoek was beloofd, heb ik een brief aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) geschreven.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl


Foto: Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie